Una altra platja i alguns llibres

Aquests llibres pertanyen a un gènere (?) relacionat amb una de les meves aficions i passions: la literatura de muntanya (i per extensió, de caminades, del fet de caminar…, i més extensament a la literatura de la naturalesa). No tractaré de definir els límits del gènere. Tal vegada ni existeixen. Tal vegada no existeix ni el gènere. No som aquí per fer disquisicions crítiques, sinó per comentar el que llegim, el que ens plau (o no) llegir. I per convidar-vos a llegir. I per contar el que ens agrada fer. Perquè, afegiré també al final de l’entrada una aquarel.la de l’altre dia, una prova més, una exploració més. Ara, parlem dels llibres, primer. L’ascensió dels mítics Mallory i Irvine al cim de l’Everest és un mite fundacional de l’alpinisme extrem i de els grans exploracions muntanyenques. Tothom destacat en el món de l’alpinisme n’ha volgut parlar. En aquest cas, qui en parla és Sebastián Álvaro: Everest. El enigma de Irvine y Mallory (Desnivel). A veure què diu. Aportarà alguna novetat? Segur que té informació nova. Segur que sap ofeirr novetats des d’un tema vell, de cent anys. Solos, de Rosa Agudo (Desnivel), és un relat de ficció relacionat amb la muntanya. No conec l’autora, així que esper una sorpresa. Conec, en canvi, el llibre de Frédéric Gros, Caminar, una filosofia (Cossetània), perquè l’he llegit fa anys en castellà. Que surti en català és una bona notícia. I me serveix per repetir-ne la lectura. Del tema “caminar”, aquest text ja és un clàssic. No vull deixar d’esmentar, però, que hi ha caminades imposades amb la violència o amb la injustía o amb la inequitat. No hem d’oblidar-ho, això. No hi ha, en aquests casos, filosofia que pugui valer. Ni plaer en la imposició del caminar. He citat treballs del professor Francesc Romà i Casasnovas al meu text sobre les dones, l’excursionisme i el muntanyisme a les Illes Balears. Són estudis imprescindibles en aquest camp del coneixement. He vist que ha publicat molt recentment aquest Ja hem fet el cim. Episodis històrics de l’alpinisme català (Albertí) i no he resistit la crida a comprar-lo.  Sueño y verdad. Pioneras en la aventura (també Desnivel) és un recull d’episodis biogràfics (crec) sobre aventureres. L’ha escrit Ricardo Martínez Llorca  molt oportunament. Vivim ara dies de reivindicació femenina i feminista de l’aventura en general i de la muntanya en particular, i està bé que així sigui. Ja era hora! Haureu vist que els llibres presentats avui es relacionen amb l’actual Mostra de Cinema de Muntanya que se celebra a Palma a hores d’ara. Lògic! I aquesta és l’aquarel.la. Una platja ben distinta de l’anterior. Surten com surten, les aquarel.les.És cert que has d’aprendre a ajudar l’aigua i el pigment a escampar-se sobre el paper. N’has d’aprendre. No és fàcil. Però, és molt agraït. He utilitzat una fotografia feta durant la nostra darrera caminada per Astúries i Cantàbria (l’agost passat).

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.