De fa uns dies

Un aiguamoll amb arpella. Aquests paisatges m’encanten, i si en faig tants és perquè m’agradaria aprendre a resoldre’ls. Vaig treballant-hi, i ja és molt. Aquest mes he tengut ocupacions domèstiques i literàries (per sort), i l’octubre no està tampoc buit de compromisos (conferències, mostra de cinema de muntanya, etc.). Vet aquí el paisatge, doncs:

Mentrestant, seguesc les classes d’Adrián Marmolejo, molt interessants. Si no seguís classes continuaria el meu auto-aprenentatge, com al principi. Sí. Però, tampoc no faria les pràctiques didàctiques que els mestres proposen. Així que…

Publicado en Sin categoría | Comentarios desactivados

Millor fer aquarel.les

És més entretengut, i menys tòxic. Més saludable. Aquí ve una nota ràpida del salobrar de Campos.

Publicado en Sin categoría | Comentarios desactivados

Què pesats!

Avui he enviat una carta a la directora del Diario de Mallorca. És que ja no puc pus! Aquest n’és el text (avís: qualsevol dia el retiraré d’aquí):

Deia Josep Pla –en una cita que mai no sol recordar la intel.lectualitat d’expressió castellana, que sol usar moltes altres cites de Pla contra el catalanisme- que el castellà és una llengua magnífica per discutir quan hom no té raó. Pels substantius i adjectius altisonants que conté. Els articles de Ramon Aguiló en aquest diari en son una mostra. Podríem dir-ho d’altres col.laboradors: repassin l’hemeroteca. L’article de dia 22 de setembre, és paradigmàtic: “miseria moral y política”, “cinismo y villanía insoportables”, “golpe de estado”, “el clérigo” (Oriol Junqueras), “cominerías legales”, “embeleco”, “ansia demoníaca de poder” (de Sánchez, és clar), “autócrata narcisista”, “insensato sin escrúpulos y sin moral”… Ben mirat, aquest vocabulari seria divertit si no fos perquè palesa una actitud al meu entendre malaltissa contra aquells que ocupen a hores d’ara cert espai polític i no fan allò que l’articulista creu que s’hauria de fer. Naturalment, és lícit que pensi, critiqui i expressi allò que creu. En té tot el dret. El problema és que, després de tants i tants d’articles repetint idees i to, l’articulista no aporta ja cap novetat, i em sap greu dir-ho pel respecte que mereix. Ja sabem el que ens dirà i què criticarà i a qui insultarà, i com. Ja sabem que odia el nacionalisme català, gallec i basc, abomina de l’independentisme, enyora el seu PSOE, manifesta el seu constitucionalisme (que oculta, al meu parer, un no assumit nacionalisme espanyol d’arrel castellana), publicita l’aversió a Podemos, a Sumar, al comunisme, al feminisme, l’ecologisme, etcètera, etcètera.
Tot l’anterior ja m’està bé (fal.laços arguments ad hominem al marge). Però, allò que pens que l’articulista podria esmenar és la forma de referir-se a les dones polítiques que ell no aprecia (moltes, tot sigui dit; vegi’s un altre pic l’hemeroteca). Potser no se n’adona. En el mateix article de dia 22 hi ha, per exemple, la següent expressió: “Yolanda Díaz y Puigdemont se hacen carantoñas en castellano. Ortuzar y el prófugo acuerdan en castellano”. Deixant de banda que, segons notables juristes espanyols Puigdemont no és cap pròfug, mot sens dubte altisonant, perquè Puigdemont sempre ha estat a disposició de la justícia europea i, per tant, també de l’espanyola, el lector pot captar el matís masclista que s’expressa: quan dos polítics són homes “acuerdan”, quan són dona i home “se hacen carantoñas”. El mateix matís contingut en l’al.lusió a les perruqueries del ja patètic Alfonso Guerra en aquests dies. Un matís que desacredita les opinions de qui en fa ús.  
Sap greu que les particulars aversions ideològiques i certa incontinència expressiva ens facin caure encara en aquests fangars.

I punt. Què pesats són!

Publicado en Sin categoría | Comentarios desactivados

Tesi delirant?

No sé si és una tesi o, simplement, un deliri: “La koiné española —la lengua castellana— resolvía el multilingüismo y protegía los demás idiomas de España en los distintos ámbitos territoriales.” O sigui: ara resulta que l’única llengua imposada a l’Estat espanyol (l’única que és obligatori saber, l’única el coneixement de la qual és un deure constitucional, un deure que minoritza a Espanya les llengües que no són el castellà) és la llengua que protegeix les altres llengües espanyoles? El castellà “resolvía” el multilingüisme? Ho afirma José Antonio Zarzalejos, a El Confidencial, en un article de dia 19. Zarzalejos, un dels opinòlegs de la Cort, d’aquests que saben de tot i de tot pontifiquen… El que s’arriba a dir quan l’únic argument és el supremacisme! I per cert, ara i des de fa temps estan tots (totis?) amb la mania de la “lengua común” i amb això de la koiné.

Publicado en Sin categoría | Comentarios desactivados

Un bon dia

No falla nunca: las lenguas de España distintas al castellano son la mejor piedra de toque para identificar al nacionalismo españolista más rancio. En cuanto oyen hablar catalán, euskera o gallego fuera de sus territorios (y a menudo también cuando lo oyen dentro), saltan.

Diu això n’Isaac Rosa en l’edició d’El diario.es d’avui.

I confiem en que només facin aixó: saltar.

Publicado en Sin categoría | Comentarios desactivados

Allò que cerc ara en l’escriptura

Que ara no escric narració és un fet i una evidència. No embolicaré la troca amb la redacció de les argumentacions que n’explicarien (potser) els motius. Ja hi serem a temps, o no. En canvi escric, sí, però, molt de tard en tard darrerament, notes, apunts, pensaments recollits a rajaploma, versos solts, poemes breus, haikus… en quaderns diversos. Amb el temps, algun d’aquests quaderns passa una feliç metamorfosi i arriba a ser un llibre, un recull que tal vegada em deixa desvalgut i nu enmig d’un escenari que hom no voldria haver de trepitjar mai. Són avui tres, els llibres existents amb aquestes escriptures meves: Llibre de minúcies, La nuesa el silenci i Aquí diu vent. I un quart vendrà aviat, i us dic el títol: Del quadern d’Adam. Don les gràcies als déus i dimonions editorials que fan possible la metamorfosi abans dita, perquè, publicar és, encara, per a mi, com un miracle i en veritat un privilegi. Vull ara, voldria definir amb un poc de precisió les meves intencions, allò que tal vegada cerc amb els meus textos d’aquests anys, d’aquests dies. I, mira per on!, quasi ho trob en aquest poema de Rikyu (“el més gran d’entre tots els mestres del te”) en la pàgina 117 de l’imponent Diccionari dels símbols de Mircea Eliade i Ioan Petru Couliano (editors), que ha publicat molt acuradament Fragmenta Editorial. Diu, doncs, Rikyu: “La substància del ritual del te / és tan sols la de bullir aigua, / fer el te / i beure’n –res més! / No ho oblidis.

Voldria no oblidar-ho, en efecte. I per això puc i vull i em surt escriure simplement: “Pregunt al cel i em responen les falzies (dins Aquí diu vent, Adia Edicions, 2023, pàgina 69).

Publicado en Sin categoría | Comentarios desactivados

Còpia o interpretació

Sé que els estudiosos de Belles Arts copien, en l’Acadèmia, les grans obres dels mestres de la pintura i l’esculptura. Doncs, jo faig el mateix. Amb l’avantatge o l’inconvenient que l’aquarel.la és mala de copiar, perquè mai saps les proporcions de pigment o d’aigua que ha usat el mestre/la mestra autor de l’obra que intentes copiar. Ni saps el gramatge del paper que ha usat. Ni els colors que sol usar. En aquest cas, el meu model és d’África de la Llave, potent aquarel.lista, valenta i arriscada, capaç de fer unes combinacions de colors francament estimulants. Còpia o interpretació, aquí teniu el resultat del que és, certament, un homenatge a la pintora.

Publicado en Sin categoría | Comentarios desactivados

I ara, el canari Boris

I ara, des de fa dues setmanes, un canari, al qual no sé per quin motiu hom li ha posat el nom de Boris. Na Xon l’ha trobat perdut al terrat de casa, i li ha resultat molt fàcil glapir-lo. És un animal domèstic, sens dubte -un híbrid, a més- i per això s’ha habituat amb facilitat a viure en la gàbia que hem comprat tot d’una a un comerç de xinesos. Pel fet que no té cap anella ni senyal imposat per la mà humana, ens l’hem quedat. Veurem fins quan. De moment, canta i ho fa molt bé. Menja i beu sense problemes. Tenia encara al capet alguna ploma en el canonet original, no sé si perquè mudava o si perquè deu ser un exemplar jove (això em sembla més possible) i encara no ha acabat de treure el plomatge. En qualsvol cas: ja tenim una nova companyia (i una altra feina). Benvingut, Boris!

Publicado en Sin categoría | Comentarios desactivados

Començar classes

Ahir vaig fer la primera pràctica del curs que he començat -on line- amb el mestre aquarel.lista de Granada Adrián Marmolejo. Aquí la teniu: una escena per entendre els valors tonals d’un sol color, en aquest cas el gris de Payne. Podria haver estat pitjor, el resultat, tenint en compte la meva inaptesa per al dibuix. Pens seguir classes, com a mínim, fins a desembre.

Després de la pràctica, i per esplaiar-me, vaig fer aquest paisatge, més a prop dels meus gustos i de les meves capacitats.

Publicado en Sin categoría | Comentarios desactivados

Cremen desordres, Fosca Negra, Aquí diu vent

Són els tres títols que es comentaren el passat dilluns, dia 4 de setembre al programa Téntol, guiat per Margalida Mulet, a IB3 ràdio (gràcies per la invitació!!!). Pau Vadell, Joan Tomàs Martínez i jo mateix intentàrem explicar-nos (si això és possible). Podeu escoltar el programa aquí.

Publicado en Sin categoría | Comentarios desactivados