D’un Crist a les golfes a la guerra del Pacífic

Trob ahir a la llibreria de segona mà una edició -realment nova, molt ben conservada- de Marcelino Pan y Vino, de José María Sánchez Silva (Anaya), un conte o noveleta la lectura del qual sempre recomano en les meves xerrades. Ara en tenc a casa dues edicions. Intento explicar a qui vulgui escoltar-me que cal llegir el relat sense prevencions, sense pensar que és un llibre cristià. Ho és. Franciscà, sobretot. Però, és un conte de riquíssima literatura, de sentiment, de sorpresa. La segona part, El gran viaje de Marcelino Pan y Vino,  ja no és tan interessant per a mi. Ara, permet conèixer tot el cicle del personatge. A un altre apartat d’aquest blog (150 mots sobre…) l’he comentat. Hi trob, i també nou, Mi casco por almohada de Robert Leckie (Marlow), memòries d’un soldat de l’exèrcit americà, i després periodista en la vida civil, que participà en quasi totes les grans batalles de la guerra del Pacífic.  El llibre serví de base per a la sèrie The Pacific. De Joaquín Araujo, ecologista molt veterà, hi trob Agua (Gadir) i El calendario de la vida (Espasa), de prosa sempre a punt de semblar excessiva però del tot indiscutiblement suggeridora. Un exemple: “Somos agua que piensa“. El segon llibre s’ha llegit molt. Vull dir que el propietari o propietària ha llegit aquest exemplar algunes vegades. No és de lectura seguida, sinó de repassar un pic i un altre per trobar-hi perles. Araujo viu a Extremadura, en una finca on hi té gairebé un parc natural. És un grandíssim divulgador de la necessitat de conservar la Naturalesa. També nou (es veu que alguns llibres es compren i no es llegeixen) és aquest volum de Recuerdos y olvidos de Francisco Ayala (Alianza), que m’ha cridat l’atenció. A veure què serà.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.