Una lectura per a ornitòlegs

Acabo de llegir el llibre ¿Para qué sirven las aves?, d’Antonio Sandoval Rey, editat per Tundra. El text, magnífic, és alhora una evocació de moments de contemplació de les aus en espais naturals emblemàtics de Galícia i de moments històrics de l’Ornitologia científica a Espanya. També és un calaix d’informacions referides als aucells i a la seva importància cultural i biològica, amb reflexions sobre la necessitat de la Naturalesa i de la seva Conservació, sense obviar els factors que la impedeixen: la ignorància, la mirada econòmica d’abast curt, l’ambició. La lectura m’ha permès recordar moments preciosos de la meva molt menor experiència en l’Ornitologia de camp. Poc o molt he contribuït, amb moltissims amics entranyables, a la coneixença i conservació de la Naturalesa balear. He escrit articles, conferències i llibres. Una cita meva (d’un dia d’excursió amb Joan i Vicenç Sastre, mentre que ells preparaven el seu excel.lent Mallorca Vora Mar) ha servit per homologar una raresa ornitològica a Mallorca, la senyoreta, Aegithalos caudatus. Fa molts d’anys vaig participar en els primers recomptes de voltor negre, Aegypius monachus, i d’aus acuàtiques i marines, en un dels primers anellatges científics de falcó marí, Falco eleonorae; meu va ser un primer treball rigorós sobre l’avifauna al Salobrar de Campos… Quan tenc temps i necessito tranquil.litat encara vaig a observar aus al Salobrar amb els prismàtics, la guia de camp, el quadern per anotar els observacions, cadascuna d’elles una sorpresa, les botes d’aigua… Què més vull?

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario