Recuperada

Hem recuperat, sense proposar-mos-ho, perquè només teníem la il.lusió de què podria ser així, l’ús de la paraula penyalera, que dec a na Maria Antònia Salvà, la poeta de Mallorca. El DCVB diu que penyaler és qualcú que “habita o va sovint pels penyals” (accepció que limita a Mallorca) i també pot ser el “pastor encarregat d’anar a desempenyalar les cabres” (accepció només pollencina). Ara, arreu on vaig, si hi ha muntanyencs o muntanyenques (i sobretot si han llegit el nostre llibre), podem sentir sovint el mot penyalera (i també el de penyaler). Nosaltres sabem que la paraula encara s’usava fa unes dècades a Eivissa i Formentera. Un penyaler era qui es despenjava pels penyals costaners per anar a cercar ous o polls d’aus marines per menjar. A partir de la nostra proposta, doncs, les muntanyenques mallorquines, i vull imaginar que també les de Menorca i especialment les de les Pitiüses, són, se senten i s’anomenen penyaleres. I com a prova de la recuperació de l’ús d’aquest mot, vet aquí el buff que han preparat la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, el Club de Muntanya Yais (de Calvià) i l’Ajuntament de Calvià, en ocasió de la segona convocatòria de la Marxa Senderista Dona i Muntanya 2022, que celebren a principis de març sempre a la finca pública d’Es Galatzó. Què bé!

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.