Per acabar el mes de maig

Per acabar el mes de maig d’enguany he d’esmentar alguns llibres ja llegits o en procés de lectura o pendents encara de ser llegits. De Laia Malo m’arriba el poemari editat per la Universitat de Lleida Versets i cigarrets, i d’en Rodolfo del Hoyo m’arriba Pel camí dels àlbers, un seu poemari editat per Pont del petroli. “L’ombra que creix en mi / té els meus ulls…”, diu en Rodolfo, el bon amic. Hi ha maduresa, accent propi. I na Laia: “Que sigui el mirall, l’albufera. Portada per un estol d’ibis, ja arribo: muda, tota per dir”, versos que declaren un propòsit d’exploració literària. Bravo per als dos! Vacas, d’en Ronald Sukenick (editat per Underwood) ha estat una sorpresa, sobretot per l’estil, tan… americà. M’ha interessat molt: al final, el relat d’un deliri d’aquesta immensa i contradictòria Amèrica Profunda. Un deliri, aquest positivíssim, és la pel.lícula El meu veï Totoro, d’en Miyazaki, i per això espera lectura En busca de Totoro, una recerca d’en Sebastián Hirr, que edita Diábolo. I d’absolut deliri és el darrer volum de la sèrie The League of Extraordinary Gentlemen, una creació del gran Alan Moore amb dibuixos d’en Kevin O’Neill. Paraules majors, com sol dir-se (per ventura malament). Indefinible. El volum es titula La tempestad (en l’edició de Planeta Cómic). La sèrie és una gran obra literària i gràfica, excel.lent. Compte, perquè ens trobam davant d’una obra mestra del còmic i de la Literatura, i aquesta afirmació no és cap verba meva. Cal apuntar, això sí, que aquesta vegada el guió pot resultar confús. Hi ha meta-creació, aquí. Theodor Kallifatides escriu en grec, ell viu a Suècia i ha escrit sobretot en suec, un darrer llibre per re-trobar-se i per trobar la motivació d’escriure. El text del seu camí de tornada a la llengua mare és Otra vida por vivir (Galaxia Gutemberg). No coneixia aquest autor i la lectura m’ha agradat molt. També visc jo, modestament, un període de sequera literària. El meu problema és que no tenc cap llengua per recuperar. I potser, que ja no tenc res per dir.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.