Lectures de muntanya

M’han demanat una llista de lectures sobre el tema de la muntanya, sense definir massa bé que s’entén per “muntanya”. Després de pensar-hi molt, i procurant aprofitar el poc que hi ha editat en català, la llista que he proposat finalment és aquesta:

Tintin al Tibet, d’Hergé. Un clàssic del còmic infantil: qui no el coneix?
Gaku, de Shinichi Ishizuka. Un còmic per comprendre el sentit humanista de l’esport a la muntanya. És un manga preciós, del qual només se n’han editat quatre volumets a Espanya, que jo conegui. Llàstima!
El primer de la cordada, de Roger Frison-Roche. Potser el relat més clàssic de l’alpinisme “clàssic”, alpí. Roger Frison-Roche, una personalitat de l’aventura i de la divulgació, és segurament el primer nom que ens ve al cap quan parlam de la literatura muntanyenca de ficció. Avui ens semblarà un poc ingenu.
La febre del cim, de Jon Krakauer. El relat periodístic, vibrant, d’unes jornades terribles i tràgiques al cim de l’Everest. Té co-relats molt interessants i molt crítics com el d’Anatoli Boukreev titulat Everest, 1996.

La cima de los dioses, de Jiro Taniguchi i Bako Imemakura (5 volums). Sens dubte el còmic més interessant i complet sobre l’escalada a l’Himàlaia, amb referències als mítics Mallory i Irvine, i a la seva càmera fotogràfica perduda.
Si puges al Sagarmatha quan fumeja neu i vent, de Josep Francesc Delgado. La novel.la juvenil catalana de muntanya per excel.lència.
La llamada del silencio. Joe Simpson. Simpson ha escrit molts de llibres. En un, conta la seva lluita esborronadora per la supervivència després d’un accident durant una escalada: Tocando el vacío. N’ha fet també un documental que no us heu de perdre: Touching the void. De La llamada del silencio també n’hi ha documental. Qualque dia posaré aquí títols de pel.lícules de muntanya.
Dersú Uzalà, de Vladímir Arséniev. Un magnífic llibre de viatges a peu per serres de la llunyaníssima Sibèria, perfectament presentat en català, en aquest cas. Naturalment, ara estic obligat a esmentar la pel.lícula d’Akira Kurossawa amb el mateix nom.
Anglada, d’Elisenda Vergés. La biografia d’un dels primers grans escaladors catalans, que a més permet conèixer com era l’escalada a casa nostra fa unes dècades.

Si a aquesta llista hi voleu afegir L’enigma Altai (Edebé), d’un servidor…, us ho agrairé!

Naturalment, no he pogut incloure les obres clàssiques de Lachenal, Bonatti, Cassin, Rebuffaut, Hunt, Terray, Heckmair…, i de tants d’altres més moderns: Kukuczka, Diemberger, Messner, San Sebastián… L’editorial Desnivel (si premeu anireu al seu catàleg) publica literatura de muntanya des de fa anys.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.