Una nota de premsa feliç

I que demostra, novament, que només les coses fetes amb força de voluntat, tenacitat i il.lusió deixen petjada. Vet aquí que, cosa rara, avui copiaré aquí una nota de premsa feliç. O que em fa feliç. S’hi explica que un programa de ràdio dedicat a la literatura infantil en llengua catalana pot durar, almenys, 25 anys! Una proesa, que hauria de ser, ai!, un fet normal. I que també dóna consistència a la feina de les emissores i mitjans de comunicació locals d’arreu de ca-nostra, en aquest cas Ràdio Vilafranca. Me l’envia el bon escriptor i amic en Pere Martí i Bertran, i em plau reproduir-la aquí, en aquest modest espai particular, sencera. I és que l’assumpte té mèrit, i és lloable. Aquesta és la nota de premsa:

RÀDIO VILAFRANCA – RESUM DEL PROGRAMA DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL “LLEGIR PER SENTIR”

 Locutor, entrevistador…: Josep M. Soler / Coordinador: Pere Martí i Bertran

 Inici del programa: Octubre 1993 (Curs 1993-1994) AQUEST CURS EN CELEBREM EL XXVè ANIVERSARI.

 Franja horària:

            Ha anat variant amb els anys. Enguany s’emet els dimecres a les 9 del vespre i els dissabtes a les 13h 30m. Des de l’any 2015 es penja a internet i, doncs, també es pot escoltar a través de la xarxa: http://www.rtvvilafranca.cat/programa/llegir-per-sentir

Sinopsi del programa:

 Un cop per setmana, un autor, il×lustrador o traductor (més excepcionalment el director de la col×lecció o l’editor) de literatura infantil i juvenil és entrevistat arran d’una obra seva recent. Durant uns 20 minuts en Josep M. Soler i l’entrevistat conversen sobre el llibre en concret, sobre la seva obra en general i, de vegades, sobre aspectes diversos relacionats amb la literatura infantil i juvenil. Alguna vegada s’han fet programes especials, com per exemple els dedicats a revistes infantils i juvenils en català, als jocs informàtics en català, a llibres teòrics sobre LIJ, a blogs de LIJ…

 Quatre vegades l’any (inici de curs, Nadal, sant Jordi i final de curs) el coordinador del programa, en Pere Martí i Bertran, fa de convidat i hi parla de novetats i de notícies de LIJ, hi presenta les editorials que hi passaran al llarg d’aquell trimestre…

El programa no és un programa per a un públic infantil o juvenil. Va adreçat fonamentalment a possibles prescriptors: pares, mares, avis, àvies, mestres…, a qui pot interessar de conèixer aquell llibre, o aquell autor, per recomanar-lo o comprar-lo. Per això ni les franges horàries ni les preguntes de l’entrevista, ni… són pensades de cara als infants.

 Gairebé durant vint anys, cada final de curs es va fer un sopar-tertúlia al restaurant Cal Ton de Vilafranca del Penedès, en el qual es convidaven els entrevistats, més la premsa especialitzada i gent del món editorial de LIJ. A les postres, s’hi debatia a l’entorn del tema triat durant aquell curs i des del curs 2001-2002 fins al 2011-12, s’hi va fer el lliurament del “Premi Aurora Díaz-Plaja d’articles d’anàlisi i estudi sobre la literatura infantil i juvenil catalana”, convocat per l’AELC.

En total hi han passat més de 500 persones diferents (336 autors; 75 il·lustradors; 31 traductors; 67 editors, curadors…), amb obra a 45 editorials, tant de grans grups com de petites, sobretot del Principat, però també d’arreu dels Països Catalans. Hem de tenir en compte que la majoria d’editorials hi han passat en més d’una ocasió, com també ho han fet una bona colla d’entrevistats. Els autors que hi han intervingut més vegades han estat Joan de Déu Prats, Ma. Carme Roca i Dolors Garcia Cornellà (7 vegades) i Pau-Joan Hernàndez i Josep-Francesc Delgado (8 vegades).

 També val la pena destacar que el programa sempre s’ha fet amb una visió de Països Catalans i per això hi han estat convidats, i hi han passat, autors i editorials d’arreu dels territoris de parla catalana. Quan s’ha dedicat el programar a títols no catalans, sempre ha estat perquè n’hi havia l’edició catalana (d’aquí que s’hagin entrevistat traductors i autors de fora de l’àmbit lingüístic que podien ser entrevistats en castellà: bascos, gallecs, espanyols…).

També cal assenyalar que l’any 2003, arran dels 10 anys de programa, va estar guardonat amb el premi Atlàntida, que atorga el Gremi d’Editors de Catalunya, i que l’any 2007 ho va ser amb el premi “Pàgines hertzianes” de la revista Faristol i el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.

Què vos sembla? No és, certament, un esforç admirable? Gràcies, amics Soler i Martí, per la vostra dedicació (en la fotografia de Jordi Morgades, d’esquerra a dreta)! Endavant!

 

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.