Un setembre més, o menys

Dia 21, l’aniversari dels 65 anys. Dia 4 va ser el d’en Joan, el meu fill, dels 39 anys. Setembre. Amb pluges i aucells migradors i dies que s’escurcen.  Quin dia podré tornar al Salobrar? Ja en tenc ganes! I quin dia a la muntanya, al Massanella, per exemple? Dijous, potser. Ha estat un mes de feina intensa, i agost també va ser-ho. I què he fet? Ja vaig comentar que he acabat un llibret sobre llibres i literatura de muntanya a Mallorca. L’original ja és en mans d’un editor local. I ara he acabat, just ahir, un text sobre els aucells presents a les rondalles i al cançoner, un tema que m’ha servit per passar moltes estones d’entreteniment fa anys entre llibres i fitxes. Tenia un original inèdit titulat Els aucells a la cultura popular mallorquina i, sobre el contingut d’aquest original i de diferents articles publicats en llocs diversos fa molt de temps, he redactat una versió nova: Els aucells de Mallorca a les rondalles i al cançoner. Feina feta, doncs. Ja he entregat també l’original a un editor nostrat. A veure quin calendari de publicacions tendrem d’ara en endavant... Alliberat de compromisos (hi ha algun quefer encara pendent per a Tramuntana XXI), puc llegir. I per això ara vos faig les següents recomanacions. La primera és especial: Mai no caminaràs sol (Lluís News), de Miquel Àngel Lladó Ribas, poeta, militant de moltes iniciatives cíviques, vell amic. Es tracta d’un dietari commovedor (l’edita Témenos), que no dóna lliçons, però, que alliçona des d’una ingenuïtat humanista, sincera i compassiva. El que s’hi relata sense escarafalls ni grans veus és l’itinerari d’un dòl familiar. Elisabet Abeyà, mestra i psicòloga, s’acomiada de la seva experiència docent -tota una vida- amb un bell manifest a favor dels infants i d’una escola nova i d’uns professionals de l’ensenyament més oberts: Amb ulleres verdes (Documenta). El nou llibre d’en Carles Amengual, l’ànim i la intermediació del qual han estat els detonadors del meu treball nou sobre els aucells abans comentat, és un repàs sobre les herbes i plantes presents a les rondalles: L’hort de les rondalles mallorquines (Documenta). D’aucells va el contundent treball de Cosme Aguiló i Antoni Mestre, vells amics del GOB: Atles ornitonímic de les Balears (de coedició institucional), que és una grandíssima obra de consulta per a ornitòlegs i lingüistes, resultat d’anys de recerca de camp. Quants de noms d’aucells balears rescatats de l’oblit gràcies a aquesta feina! Enhorabona! I també hi va, d’aucells, el delicat Los pájaros, el arte y la vida de l’autora canadenca, o resident al Canadà, Kyo Maclear. Aquí els aucells serveixen per recuperar el to d’una vocació literària. Dos llibres de dibuix per acabar aquesta relació, perquè aspiro a poder dibuixar un poc (aprendre) i a pintar algunes aquarel.les (aprendre) aquestes setmanes: Atrévete con el cuaderno de dibujo, de Felix Scheinberger, i Dibujando gente en acción, de Lynne Chapman, dos útils manuals per a urban sketchers (Gustavo Gili). Salut!

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.