Juliol, ja: lectures

La lectura que vaig fer l’any 1987 de Sueños árticos, de Barry Lopez, va deixar-me entusiasmat. És un assaig completíssim, molt amè i molt ben documentat sobre les terres àrtiques, sobre els óssos blancs que hi viuen, els icebergs,  les navegacions vikingues, les temibles exploracions polars… S’hi parla de l’obra místico-balenera de Melville, de les migracions animals que tenen lloc en les terres del nord extrem del planeta, de la llengua dels inuit, de la Terra de Francesc Josep, de les aurores boreals, dels narvals i dels viatges fantasiosos de John Mandeville… Acaben de reeditar Sueños árticos (Capitán Swing): no us perdeu aquest llibre si us agraden els viatges, les aventures, la ciència natural, les cultures llunyanes. Espero, això sí, que no hagi quedat desfasat amb el pas del temps. Una cosa és segura: després de llegir Sueños árticos, el paisatge polar ens sembla un món nou, sencer, quasi autònom, misteriós i fascinant… He fet, però, altres adquisicions que ja esperen lectura. Estic amb una d‘elles: Más allá del ancho Missuri (Valdemar), un altre assaig, en aquest cas sobre la vida i el treball dels trampers de l’Oest nordamericà d’abans de la guerra civil. L’autor, l’investigador Bernard DeVoto, va ser subtilment homenatjat per breus segons en una escena de La legió invencible (She wore a yellow ribbon), del grandíssim John Ford. Tot i no ser una narració, el llibre va ser la base d’un western molt simpàtic i amb molt de colorins en la pantalla: Across the wide Missouri, dirigit per William A. Wellman, l’any de la picor, i protagonitzat per Clark Gable.  En el text, llarg i sucós, es repassa l’activitat de la caça de pells a l’oest del gran riu citat entre els anys 1830 i 1840, aproximadament; s’hi relaten les exploracions que ampliaven la Frontera, les difícils relacions amb els indígenes, els llargs hiverns inclements i les primaveres esclatants, les topades amb els grizzlies i amb els búfals, com es posaven les trampes per capturar els castors, com es feia el pemmicam… Hi surten Kit Carson, Jim Bridger, John Colter, Jedediah Smith…, personatges mítics de la Frontera. Més recent és el llibre (un altre) sobre la guerra del Vietnam, Persiguiendo a Cacciato, de Tim O’brien (Contra). Conec altres escrits d’ell, per exemple: Las cosas que llevaban los hombres que lucharon. He llegit La biografía del silencio (Siruela), de Pablo d’Ors, i La sed, de Paula Bonet (Planeta). La primera és una lectura assossegada i aconselladora (quasi una introducció a la meditació); la segona, amb profusió d’imatges certament tenebristes, és intensa i inquietant, quasi agressiva i alhora d’una tendresa que no acaba de poder manifestar-se… Amb La perspectiva en urban sketching. Trucos y técnicas para dibujantes (Gustavo Gili) intentaré (ho prometo!) millorar els meus dibuixos urbans, tasca difícil; seguiré amb atenció els bons i senzills consells del dibuixant francés Bruno Mollière. I per acabar, un thriller: La substància del mal, de Luca d’Andrea (Rosa dels vents). A veure què serà i quins enigmes ens planteja. I tancaré aquesta entrada d’avui amb un apunt a retolador de punta fina fet en la muntanya, des del cim de Sa Rateta (o Sa Roteta), mirant cap el puig Major de Son Torrella:

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.