Talàies i drets humans

Magnífica iniciativa d’un grup de professors de l’IES Marratxí i de la Societat Balear de Matemàtiques: amb una sola, contundent i atrevida acció, en la que s’hi han implicat un parell de cents de persones solidàries, han fet un homenatge a Joan Binimelis, erudit, astrònom, geògraf, historiador local del set-cents, i alhora han expressat un clam social perquè les persones que deixen el seu país a la força i travessen la mar en condicions francament precàries i, per desgràcia, amb risc cert de mort rebin en el nostre la recepció justa i l’acollida positiva que mereixen. Aquestes persones vénen simplement a la cerca d’una vida millor, més digna, pacífica, tranquil.la, segura. La vida que mereixem tots els essers humans i que sovint no tothom té per mor de guerres, fanatismes, injustícies i tiranies. Oblidam que, en una illa, tots som immigrants! Les talàies que antigament eren útils per advertir de la presència d’enemics que venien de la mar -”Moros vénen!“- han servit de símbol reivindicatiu en la jornada del 7 de gener de 2017, i tal vegada podrien servir en el futur de fites per facilitar el viatge i orientar el camí d’arribada a la nostra illa, Mallorca. Empès per bons amics i amigues (que saben de la meva peresa i recança a l’hora de fer caramull en actes multitudinaris), vaig participar en la jornada (he de dir que ben gustosament, perquè la companyia era excel.lent). La nostra posició era Portopetro (Punt 2). A mig dia donàrem fum (bengales de fum taronja), i sol ponent, ja quasi fosca negra, donàrem llum (bengales de foc). El primer fum i el primer llum foren els de Na Pòpia, a sa Dragonera, a les 12 i a les 18 (o quan ja hi hagués fosca a bastament). Va ser tota una curiositat assabentar-nos de què en només mitja hora tota l’illa podia estar alertada gràcies a les torres de senyals. Va ser una sorpresa veure com ens arribava el senyal tan rapidament. Els mòbils varen servir, és cert, per saber com el senyal avançava de torre en torre. Vàrem poder usar, doncs, una bona aliança de tecnologies. Binimelis fou el personatge que va dissenyar el sistema de torres de senyals per a la defensa de Mallorca. Tots hem quedat molt contents de l’experiència, i cal felicitar els promotors i els organitzadors, i els responsables de cada punt de guaita, i els col.laboradors. Tot va anar bé, i tot va funcionar amb precisió. Una bella i emotiva acció ciutadana que ens portà durant unes hores a viure la simulació d’una situació real de segles enrera. Mentre que esperàvem el senyal de llum del lloc nomenat Portopetro (Punt 3), vaig fer un dibuix d’uns pescadors que calaven les canyes per pescar a la posta de sol i, suposo, de nit. Espero que tenguessin bona sort. Tots els mitjans de comunicació n’han fet bons reportatges, de la preciosa acció impulsada sens dubte per gent de curolles (professors, matemàtics, historiadors…), i en un d’els mitjans impresos fins i tot ha sortit una fotografia de les principals talaieres de la nostra posició.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.