Foques i intel.lectuals contradictoris

Si posau esment al full que adjunto, hi trobareu una referència a l’avistament d’una foca a Cales Coves. Va fer aquest avistament l’intel.lectual mallorquí Joan Estelrich, que ho conta en un fragment dels seus interessantíssims Dietaris, editats per Quaderns Crema. El llibre és esclaridor. El personatge és complex, d’una alçada cultural poc freqüent. La seva actitud com a catalanista amb el franquisme és, si més no, curiosa, per no dir contradictòria… No sé si els “nacionals” preferien una Espanya “roja antes que rota”, però, sembla ser que els catalanistes conservadors preferien, o varen preferir, una Catalunya franquista a una Catalunya comunista o anarquista… La burgesia, tanmateix… Però, això no m’importa ara ni vull jutjar ningú. El que m’importa és destacar la cita de la foca. Ell escriu la nota el 1940. Només en una altra nota de 1918 parla d’un possible nou viatge a Menorca, on ell havia viscut i estudiat a l’institut entre 1907 i 1914. Els dietaris comencen i s’interrompen el 1918 i el 1935, i es reprenen des de 1935 fins a 1949. L’any 1940 fa una única evocació d’uns dies delitosos passats fa temps a l’illa de Menorca (la que adjuntam). Per tant, entre 1907 i 1914 o el 1918 era possible haver vist un exemplar de foca a les costes menorquines. Joan Estelrich la va veure. Podria haver estat l’estiu de 1918, ja que en diferents apuntacions del diari d’aquest any, Estelrich esmenta un anunci de viatge a Menorca, després parla breument dels seus èxits en unes conferències a l’illa, i a la fi anota els records que un amic li trasllada d’unes “amiguetes de Migjorn”. També cita, en una anotació d’agost de 1918, uns amics dels anys 1913 i 1914, quan ell era a Menorca, estudiant… El més probable, però, és que l’avistament correspongui als anys d’escolar, en el període 1913-1914. Tampoc no fa tant de temps. Un segle just. Aleshores, ell tenia 17-18 anys.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.