Novembre, lectures, excursions i cinema de muntanya

Fascinat, començo la lectura del volum que conté les dues primeres parts del llarg viatge que va fer, a peu, Patrick Leigh Fermor, per l’Europa Central, abans de la Segona Guerra Mundial. El llibre es titula: El tiempo de los regalos. Entre les bosques y el agua. Ja ho he dit: fascinant! Conec el llibre gràcies a Jacinto Antón, el qual escriu sempre articles sobre viatgers, aventurers i naturalistes (i altra gent extranya). És ornitòleg afeccionat, també; un dels pocs periodistes que ho fa a saber a través dels seus treballs. Mentretant, el novembre passa. Ja ha sortit la revista Borino Ros, on hi ha la il.lustració de na Nívola Uyà per al meu text sobre aquest mes calmós, preciosa, com totes:

Hem començat les excursions. El dissabte passat, per exemple, pujàrem fins un dels cims de la Serra de n’Amòs, i l’anterior caminàrem pels redols del coll d’Estellencs, i el proper, qui sap per on caminarem… La Serra és infinita per als nostres peus i per als nostres ulls. Al cim que us he dit hi ha, esculpida en la roca, una creu. La fotografia és del meu bon amic Jaume Gual: Preparo la conferència de dia 21 a la biblioteca pública de Son Ferriol, titulada Dels llibres al cim. Llibres de muntanya, naturalment. Aprofitaré la conferència per nomenar pel.lícules del tema. Aquí teniu la llista, per si us interessa. Algunes són actuals, d’altres antigues, i podríem dir que, amb els seus defectes i amb els seves troballes, ja són clàssiques i són en l’imaginari personal i col.lectiu dels muntanyers:

127 hores, 2010, on es conta el drama d’un escalador solitari, que ha de prendre una decisió terrible per salvar la vida.

Touching the void, 2003, documental sobre com l’escalador Joe Simpson va sobreviure a un accident en l’escalada al Siula Grande, als Andes peruans.

La crida del silenci, 2007, documental escarrufador sobre la tragèdia a l’Eiger, el 1936. La montaña trágica (The white tower), de 1950, amb Glenn Ford, Allida Vali i Claude Rains.La montaña siniestra, 1956, amb Spencer Tracy i Robert Wagner, dirigida per Edward Dmytryk (hi ha una fotografia de Tracy amb el muntanyer Walter Bonatti, que coincidiren en els costers del Mont Blanc, quan es filmava).

Cinco días, un verano, amb Sean Connery, dirigida per Fred Zinnemann (1982).

El tercer home a la muntanya (o Escalada hacia la muerte), de la factoria Disney (1959, una recreació ensucrada de la primera ascensió al Cervino.

El reto, 1938 (se’n feren dues versions), sobre la primera i polèmica ascensió al Cervino, amb la rivalitat entre Whymper, que fou el primer en pujar el cim amb el guia suís Croz, i el guia antagonista Carrell, que ho feu uns dies més tard.

La montaña sagrada, amb Leni Riefensthal (1926), que era muntanyera (a més de documentalista dels nazis: El triomf de la voluntat) i que protagonitzà alguns films més d’alpinistes.Au-delà des cimes, documental molt ben fet, sense espectacle, sobre l’escaladora Catherine Destivelle, 2009.

Nord Wand, 2008. Reconstrucció minuciosa i esplèndida de la tragèdia a la cara nord de l’Eiger l’any 1936, un extraordinari film d’alpinisme. Amb imatges molt realistes. Un poc novel.lada, això sí. A l’Eiger transcorre l’acció de Licencia para matar, o Sanció a l’Eiger, amb Clint Eastwood, 1975. I hi ha fotos d’Eastwood amb Messner i Habeler, el seu company en multitud d’ascensions gairebé suïcides. Sobre l’Eiger hi ha un llibre magnífic coordinat per Conrad Anker, titulat Eiger, la arena vertical (Desnivel).

Entre terre et ciel, un primitiu documental elaborat pel guia i alpinista Gaston Rebuffaut, 1960. És molt interessant, perquè, permet veure com es feien aquests documentals sense gairebé recursos.

Sense oblidar les quasi inversemblants i caricaturesques acrobàcies dels protagonistes de Máximo Riesgo, amb Stallone, 1993, i Límite vertical, 2000.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.