Més llibres de muntanya i una novetat

Llegesc llibres de muntanya i llibres de caminants. Vull dir, llibres on es parla del muntanyisme i de caminades: escalades, expedicions, exploracions, passejades, travesses a peu… Poden ser llibres escrits per mutanyencs o per caminants, o llibres escrits per autors que parlen de muntanyencs o de caminants. O de muntanyenques: en acabar aquesta entrada parlaré d’això darrer, perquè ja puc comunicar una novetat important (per a mi). Aquests dies estic llegint, entre d’altres lectures,  alguns llibres de muntanya o de passejades. La montaña y el hombre, per exemple. És un clàssic de 1970, obra de Goerges Sonnier. Ara l’ha reeditat beníssim linceediciones. Intuesc que avança com una història del muntanyisme… M’interessa. Com m’ha interessat, i molt, la proposta (no tant, el text: que és massa pompós) de Pablo Batalla Cueto: La virtud en la montaña, que porta el subtítol següent: Vindicación de un alpinismo lento, ilustrado y anticapitalista. No cal dir res pus. M’interessa. No entenc el muntanyisme d’ara, competitiu i individualista. El que es fa a la muntanya és admirable i deixa astorat, però, no significa res, sinó, publicitat egoista… Sempre apressat i exposat a les xarxes socials, el muntanyisme és, ja, un negoci, un bé de consum… Alimentar a la bèstia parla d’una manera de fer muntanyisme que ja ha caducat, i que de qualque manera ja anunciava el que vendria. És obra d’Al Alvarez, en edició castellana de Libros del Asteroide. Un llibre breu i bo de llegir, britànic; molt ben narrat tot. Filósofos de paseo, de Ramón del Castillo deu parlar de pensadors que caminen, del lligam entre la caminada i el pensament, la reflexió. L’edita Turner. A la contraportada es diu que el text és… delirant. Veurem per quins motius. I la novetat: estic a punt d’acabar un projecte que m’ha entretengut molt i durant molt de temps. Un projecte on s’exposarà la presència i la participació de les dones en les activitats muntanyenques (en sentit ample) a les Illes Balears. Si tot va com ha d’anar, acabaré el text el proper mes de desembre. El text, llarg, constarà d’una primera part d’introducció al tema i d’una segona part amb més de trenta entrevistes (potser, 34) a muntanyenques de les Illes (nascudes aquí o que hi viuen). Sóc feliç de saber que, per ara, el tema, en el nostre petit context muntanyenc insular, és inèdit, i que el llibre, en conseqüència, serà una primera passa. S’hi parla tant d’excursionistes com d’espeleòlogues com d’escaladores o de corredores de muntanya… Una novetat. Voldria que tot anàs bé. De moment, el títol del treball és: Penyaleres. Dona i muntanyisme a les Illes Balears. Apunts històrics i entrevistes. Va per bon camí, i ja acab de parlar-ne per ara, la cerca del finançament necessari per a l’edició. I la distribució sembla que podrà ser generosa… Però, no he d’avançar res més, perquè no vull que s’estronquin les possibilitats amb les quals treball. Cal que faci la recerca que falta fer (Pitiüses, sobretot) i acabi la redacció definitiva del text. Una feinada encara!

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.