Tancar una llista…, per ara

Perquè, ja la imagin molt llarga, la llista d’obres literàries i Literàries que parlen de temes ecologistes i, en concret, de la crisi climàtica. Per això dic que tancaré la llista de lectures sobre el tema…, per ara. Estic llegint, per exemple, la llarga novel.la Mengele zoo, de Gert Nygardshaug (nom de llinatge impronunciable, i damunt la primera lletra “a” del qual hi ha d’haver un cerclet petit que no sé quin nom té ni on puc trobar-lo en el teclat del meu ordinador). Editat per Capitán Swing, em sembla una proposta magnífica, de gran qualitat i interés. És un thriller, sí; però, no sé com, amerat d’un aire de realisme màgic a la manera de García Márquez, per exemple. No exager. Un text molt ben elaborat, molt ric en llenguatge i imatges, i una història molt ben embastada, i molt aventuresca en el millor sentit de la paraula; en deu capítols densos i alhora lleugers de llegir, dinàmic i poètic alhora… Diguem que és un text d’”ecologisme màgic”, per l’estil que l’autor hi desenvolupa. El contingut, però, és realista cent per cent. S’hi conten abusos. S’hi conta una revolta. S’hi parla de terrorisme ecologista i de papallones i de passions… He llegit Señales de lluvia, de Kim Stanley Robinson (Minotauro), i el recoman també. L’autor ens exposa una mirada distinta, no catastrofista ni distòpica (i ho fa l’any 2004: el llibre ja fa temps que roda), sobre la crisi climàtica, i dels seus efectes quan aquesta arriba en el moment menys esperat. És la primera part d’una trilogia no editada completament a Espanya. M’encantaria que es publicàs. Las torres del olvido, de George Turner (Ediciones B), es considera un clàssic de la cli-fi o “ficció climàtica”. Un precedent. Tenc ganes de llegir-lo per poder opinar sobre la seva vigència. Tiempo de lobos, de Martin Cruz Smith (Ediciones B), és un simple thriller relacionat amb l’accident nuclear de Txernòbil i tot el que l’accident ens ha causat. Dic simple i vull dir: segur que m’ha d’entretenir. Potser me servirà per contraposar a la lectura de l’assaig El ecologista nuclear de Juan José Gómez Cadenas (Espasa), el qual creu que l’única solució viable per a la crisi climàtica és incrementar l’ús (segur) de l’energia nuclear… Sent curiositat per saber-ne els arguments. De vegades, novel.les i assajos -en realitat, sempre- provénen de creences, de prejudicis, de convenciments, de bases ideològiques. I no només de coneixements. És també el cas d’Agenda 21, de Glenn Beck i Harriet Parke (editorial Doce Balas). L’autor principal, Beck, és un ultradretà negacionista estatunidenc. Tal vegada fins i tot terraplanista. La seva tesi és: si aplicam totalment els principis de l’Agenda 21 per a la gestió de la nostra vida, el resultat és inevitablement un estat dictatorial. És la interpretació ideològica de la llibertat individual sobre tota altra consideració o limitació (que no atempti contra els principis del Mercat Sagrat… i de qui el comanda). Cal llegir-lo, doncs. Llista tancada… Per ara!

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.