Com puc ser tan ignorant?

He trobat en la llibreria de segona mà de prop de ca-nostra, un exemplar de textos escollits de John Ruskin, en una edició d’Olañeta (quí, si no?). Fins aquí, res (tot i que Ruskin és un important referent en la consideració de la naturalesa en les arts i en la vida, sovint menystingut ara fora de la cultura anglosaxona). El que m’ha sorprès, i ha posat en evidència la meva ignorància de tantes i tantes coses, és que la traducció d’aquests textos de Ruskin va ser feta per una persona nascuda a Mallorca (no hi va viure massa temps), i que va ser un dels grans intel.lectuals, ara gairebé oblidat, de la cultura catalana de principis de segle XX, progressista en molts de sentits (educació, urbanisme, protecionisme…). Aquest personatge és Cebrià de Montoliu (Palma, 1873-Albuquerque, Nou Mèxic, 1923). I a més, per si fos poc, seva és la primera versió de poemes de Walt Whitman traduïda a Espanya. En català. I va traduir Shakespeare al castellà. I Emerson i… De veres, com puc ser tan ignorant?

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.