Un text per dir en l’acte d’entrega, ahir, a Es Baluard

Premi de narrativa infatil i juvenil Guillem Cifre de Colonya

Es Baluard, 8 de juny de 2016

 Per la quantitat i varietat d’originals presentats, i per la notable qualitat de molts d’aquests originals, els membres del jurat del premi Guillem Cifre de Colonya de narrativa infantil i juvenil, els dos Peres, na Sara i jo mateix, hem tengut clar des de l’inici del nostre treball d’avaluadors que no seria fàcil triar.

Hem llegit aquest mes novel.la històrica bona, bon relat futurista, conte social compromès, conte fantàstic engrescador… La malaltia, l’opressió, els sers imaginaris, la memòria, l’empoderament de la dona, les entremeliadures… Tot el que és humà és literari. I perquè és i ha de ser Literatura, la narrativa infantil i juvenil pot tractar-ho i ho tracta tot. Sobretot amb esperança. No sol deixar-se el lector infant o jove sense esperança: mentre que llegeix es forma com a lector i, no ho oblidem, com a persona. No li donem lliçons, a través de la Literatura; però, si pot ser, no el deixem únicament amb el tast agre de les experiències que en la vida signifiquen obstacle o mal pas.

Ha estat difícil triar. I difícil descartar les propostes també esmentades en l’acta que documenta el resultat de les nostres deliberacions. I molt difícil, després, decidir-nos per una sola de les dues obres, diguem-ne, finalistes. Per què, doncs, no premiar-les les dues? Tenim un precedent (l’any 1988). Fet.

En Benjamí i el semàfor que mai no es posava verd és una aventura fantàstica, esburbada, enginyosa i, dins la seva absurditat, perfectament versemblant. Els personatges, de comèdia. El dolent, patètic. L’heroi, intel.ligent i coratjós quan escau ser-ho. El to del text és d’un molt bon i ben necessari humor expansiu. Qualcú de nosaltres quatre ha dit, d’En Benjamí i el semàfor que mai no es posava verd: “Està en la línia dels detectius paròdics del TBO o de les obres de Roald Dahl”. Enhorabona als autors. Han creat una excel.lent lectura per als nins i les nines. I exportable, no gens localista.

Estimat Leo és una novel.la amb personatges que es porten bé i que s’esforcen per fer-ho així. També del tot exportable, enganxarà els adolescents. És plena d’aquell alè empàtic que sosté amb delicadesa les relacions personals, que ens permet alçar el front quan les dificultats ens envolten, i que no els oculta hipocritament; plena del respecte que ens ancora en l’essencial quan des de l’horitzó arriben ones menaçants… Estimat Leo és un relat de gent que estima, sincera, noble. S’hi parla de l’esport no deformat per mesquineses, d’allò que és honest; s’hi fa una crítica no gens feridora d’alguns valors erronis lamentablement dominants…

Preciosa collita d’originals. Decisió difícil. Dues obres guanyadores. Complicacions per a la Fundació Colonya i per a Barcanova. Demanarem disculpes, els quatre responsables? De cap manera: tenim el convenciment que, amb la lectura d’aquestes dues obres, els lectors somriuran una llarga estona amb emoció intel.ligent i amb positiva esperança.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.