Més lectures

Quin goig iniciar aquesta entrada amb la fotografia de n’Eusèbia Rayó, la meva germana escriptora, que acaba de veure editada la segona part de la seva obra Reines de Mallorques. A l’ombra del poder II (Olañeta). M’estim més posar el seu retrat que no la portada del llibre, que ha quedat francament preciós. Si els quatre relats biogràfics i alhora de ficció que conté són tan bons com els que contenia el primer volum, la seva lectura pagarà la pena. Jo m’hi posaré tot d’una! Naturalment, el meu exemplar té la signatura de l’autora! D’entreteniment ha estat la lectura d’El puerto de la traición, una de les aventures de mariner Jack Aubrey i de Stephen Maturin, a les quals acudesc en moments de necessària desintoxicació. També per alleugerir les hores feixugues, i perquè l’Oest m’entusiasma, m’han servit els trepidants westerns escrits per l’autora de Montana Dorothy M. Johnson El árbol del ahorcado y otros relatos de la Frontera i Indian Country. L’autora és molt bona, clàssica al seu gènere. D’algun dels seus relats se n’han fet adaptacions cinematogràfiques: Un home anomenat cavall, L’home que va matar Liberty Valance, del gran John Ford, o L’arbre del forcat, per exemple. L’escriptor David Foenkinos conta amb frases breus, poètiques, la vida ben dramàtica de l’artista jueua Charlotte Salomon, assassinada pels nazis. De l’assaig (però, en realitat no sé com qualificar aquest text) El mar interior, de Philip Hoare, només en puc dir una cosa: no us el perdeu! Especialment aquells i aquelles que estimau la Ciència, la Cultura i la Naturalesa, i la bona literatura. A la Fira del Llibre Antic i d’Ocasió da fa pocs dies dels Jardins de la Misericòrdia de Palma hi he trobat, a la fi!, una novel.la que cercava des de fa temps: El rumor del torrente, ambientada en els Alps, i d’alpinistes. Em va costar un euro! La tenc encara per llegir, en el caramull de “pendents”, a l’espera. Hi va davant el llibre de n’Eusèbia, com és natural. És del mateix autor de la boníssima novel.la d’aventures titulada Les quatre plomes, inoblidable: A.E.W. Mason. He aprofitat que feien la pel.lícula -una versió menor- per rellegir la densa Totem Lobo, de Jiang Rong, una descripció esplèndida de la Mongòlia més salvatge i de com el règim comunista intentà eliminar costums i tradicions per tot on anava, i les relacions de la cultura nòmada amb el seu entorn. És molt més que un relat d’aventures en terres llunyanes, i el recomano. Sobretot, si com a mi, us agraden els llops. De llocs més propers, potser massa, és la molt ben escrita novel.la de Guillem Frontera Sicília sense morts. Ja queden pocs autors que usin tan bé la llengua a Mallorca. Quin ofici! N’he pogut fer la ressenya per al suplement Bellver del Diario de Mallorca (quan es publiqui la penjaré en la pàgina, com sempre). Una lectura que ens mostra, crec que amb compassió, el món de mediocritat i de misèries on vivim els mallorquins. Guillem Frontera ha estat massa indulgent. I una curiositat nòrdica, que no coneixia: Muerte de un apicultor, de Lars Gustafsson. Una sorpresa. Els Carnets de Camus són una lectura, ja se sap, imprescindible. Encara no els havia llegit. Culpable, doncs. Espero l’indult!

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.