Més novetats sobre Sa Fosca (i seguiré)

Continuo amb les meves indagacions sobre Sa Fosca, especialment per intentar esbrinar qui va ser la primera dona a fer aquest torrent. En una anotació anterior ja vaig proposar, amb proves, la meva candidata. Ara, aporto noves proves: dues fotografies, i una pàgina del Diario de Mallorca. Les fotografies va fer-les en Joan Sastre, el dia 2 d’octubre de 1974. En Joan havia anat a esperar en Pere González, en Tolo Valls i n’Assumpció (Xon) González a la sortida de sa Fosca, a s’Entreforc. Les fotografies tenen el tast de les que els afeccionats fèiem aleshores pels torrents: obscures, desenfocades, pròpies d’una camereta de no-res. S’hi veu en Tolo Valls, dret, en Pere González (assegut) i na Xon González (dreta en una i desinflant el bot en l’altra). Fixem-nos, com a curiositat, que es començava a usar un bidó de plàstic de boca ampla per ficar-hi material. Al bidó, com al bot, s’hi fermava la corda, per no perdre-la. Havíem après a fer-ho: quin remei!

Pensem que gran part dels “drames” fosquers d’aquells anys (ben exagerats pels titulars de premsa) eren motivats per la pèrdua de la corda, de llum, i pel fred i la manca de menjar. I ara passem a la pàgina del diari anunciada: es tracta d’una pàgina de la secció Defensa de la Naturaleza, i de l’article que signa Gaiato, segurament en Jesús Jurado (que era lider del grup d’excursions Sa Penya des Gaiatos, i col.laborador activíssim d’aquella pàgina, a més de president del GEM aleshores). La pàgina és de dia 24 de novembre de 1974, i en ella s’hi diu (qui ho comunica?: en Leandro Ortega, en Guillem Martí o un altre?) que ja es compta amb “la primera montañera que ha cruzado íntegra [Sa Fosca], del Gorg Blau al Entreforc” (ho he marcat amb groc, com també he marcat alguns esdeviments ben interessants d’aquell boníssim any muntanyer). Aquí la teniu: L’article surt a finals de novembre. Mol poc abans, poc més d’un mes i mig, na Xon havia baixat el torrent del Gorg Blau. Mantenc la seva candidatura. Seguirà.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.