Per al mes d’abril

Aquest mes, que començam amb vent i fred i un poc de pluja, portarà alguna positiva novetat que ja comentaré al seu moment (un viatge, un llibre, i qui sap si alguna cosa més). Sobretot, esperem que no hi hagi emperons insuperables: una pandèmia, una altra guerra, una crisi, un ensurt en la salut…  Avui, dissabte, i abans de partir a fer una calçotada domèstica a la llar de persones estimades, parlaré de les lectures amb les que he encetat abril. El camino de Rainy Mountain, de N. Scott Momaday (Nórdica) és un dels millors textos que he llegit des de fa temps. Absolutament recomanable. No vos el perdeu. No l’oblideu. És memorable. Hi ha l’expressió ferma d’un gran sentiment de pertinença a un grup humà singular, malauradament sotmès a ocupacions i destinat a l’oblit. Magnífica escriptura, a mig camí de les llegendes i les mirades poètiques. Tormenta todavía, d’Andreu Jaume (Sloper), segurament és una potent digressió sobre la vida i la literatura. L’autor és savi. Quan treballa la literatura, des de la lectura o des de la crítica. Expectatives. M’interessa aquesta novetat: La sociedad de la transparencia, del filòsof Byung-Chul Han (Herder), que obliga i convida sempre, amb els seus escrits, a la reflexió sobre el moment -el temps- que vivim. En sóc un seguidor. Llegesc quasi tot el que s’ha publicat d’ell aquí. Abutsu ni és una autora japonesa clàssica, que jo naturalment desconec. I vull conèixer. L’editorial Satori publica ara aquest seu insinuant Diario de la luna menguante, i em fa una gran il.lusió embarcar-m’hi. De Cossetània m’envien un llibre sobre els aucells, que tant m’agrada observar en els espais naturals o en el terrat de casa (avui hi havia una mèrlera!): El comportament dels ocells. Com interpretar què fan i per què. L’ha escrit Wenfei Tong. Sobre els aucells i l’ornitologia tracta aquest altre: Mirad las aves del cielo, de l’autor polonès Stanislaw Lubienski (Volcano). M’ha interessat molt, especialment perquè m’ha mostrat com treballa l’ornitologia de camp del país de l’autor. L’he llegit d’una tirada: aucells i paisatges. Sí, hem començat un mes nou, en plena primavera alterada. Aviat arribarà l’assossec, segur. El necessitam. Especialment, esper que acabi la guerra a Ucraïna, un conflicte del qual no en sabem de la missa la meitat. Hi ha una sola evidència: qui ha engegat aquesta guerra és un criminal, sens dubte. No té perdó.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.