Tira Tira, puig Major i memòria històrica

Els bons amics responsables de la productora Miraprim (Aina i Diego) em demanaren, amb urgència, que participàs en un programa de la sèrie Tira Tira, d’IB3 televisió… Com negar aquest favor? Impossible. El passat divendres, dia 31 de gener, vaig acompanyar, per tant, el presentador, en Rafel, i l’equip de producció del programa (amb en Diego i en Robert, al davant) fins el morro d’Almallutx. Va fer, per sort, un bon dia, tot i els niguls, el vent i el fred. Vàrem veure voltors lleonats, voltors negres, corbs i milanes. Vàrem parlar de plantes, de topònims i de les meves afeccions i dedicacions: el GOB, la literatura, el paisatge, les caminades… Ens acompanyaven i assessoraven en Vicenç Sastre, i en Joan Rabassa, vell amic, amb el qual no havíem sortit mai d’excursió. Va ser un bon dia de muntanya. Ja està fet, doncs, el favor. A veure quin programa en sortirà. I precisament, gràcies al programa, vaig recordar, davant la vista del puig Major enfarinolada amb neu, que per ca-nostra hi ha unes fotos del meu pare al cim (ja inexistent) d’aquest puig, el més alt de l’illa. Aleshores, el meu pare tenia uns 17 anys. El podeu veure amb boina. I quines coses!, la seva ascensió, amb els “Cruzados” dels Teatins, va transcórrer entre els dies 4 i 5 de juliol de 1936. Les fotografies al cim i des del cim, doncs, són del dia 5 de juliol del 36, de pocs dies abans del cop d’estat franquista… Història i memòria històrica en unes fotografies domèstiques, innocents. Mai no he sabut què va viure el meu pare durant el conflicte, i després: va morir massa jove per contar-nos-ho. Mai no en parlava. O en parlava poc. Era molt jove, llavors. Massa. Escarrufa pensar-hi! Millor que mireu les fotografies: hi ha dues vistes, i una sortida de sol. En una de les fotografies es distingeix perfectament l’Ofre, na Franquesa i sa Rateta, la mola del Teix, i el penyal del Migdia… El cim del puig Major, com sabeu, va ser espoltrimat amb dinamita l’any 1958, per fer-hi la base dels ràdars… (Fotografia publicada per la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear, en un llibre sobre la flora del puig Major).

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.