Operació Oronella, 1974

El bon i veteraníssim membre del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa, GOB, en Pere Bosch, fa córrer entre els amics aquestes imatges -entre d’altres, del que la premsa local va nomenar “Operació Oronella”. Era l’any 1974, octubre.  En aquells anys, associacions ornitològiques d’Escandinàvia, germanes en l’interès per la protecció de les aus, ens avisaren (o potser avisaren l’ICONA, perquè a les fotografies hi ha en Mateu Castelló, el seu cap, que sempre va ser molt sensible en aquests assumptes, i ell ens passà la notícia) que, per causa del mal temps als seus països, nombrosos aucells migrants -sobretot oronelles, falzies i falziots- no podien emprendre el seu necessari vol migratori vers el Sud d’Europa i vers Àfrica. Havien aconseguit el suport d’una companyia aèria (o de vàries, no ho sabem o no ho recordam)  per transportar fins a Mallorca totes les aus que poguessin recollir els seus voluntaris i voluntàries. I per això ens demanaren que el GOB ajudàs a alliberar-les quan els avions les deixassin a l’aeroport de l’illa. I així ho férem. Va ser divertit. Hi col.laboràrem la majòria dels primers socis nostres que aleshores no érem molts. Va ajudar altra gent, com els meus pares, i personal de l’aeroport. De les fotos que en Pere conserva em fa il.lusió exposar-ne aquí dues: hi podem veure na Xon i jo mateix a punt d’amollar uns preciosos i potents falziots. Quins bons records de fa 50 anys!  Afegiré una nota per a curiosos: les petites nafres que té na Xon a les mans potser són conseqüència -i prova- de la seva travessa de Sa Fosca, el dia 1 d’octubre del mateix any, 1974. Mantenc l’opinió que ella va ser la primera Dama Fosquera documentada. En l’Operació Oronella s’hi implicà molt el Diario de Mallorca. Llavors, un grup d’amics manteníem una secció de defensa de la Natura pionera. El gran fotògraf i fotoperiodista Torrelló en va fer també fotografies, sobretot del primer any que es va fer l’operació, el 1973. Una d’elles, magnífica, es mostra al documental que Ib3 televisió li ha dedicat. En la fotografia hi ha en Jesús Jurado, tan enyorat. Segur que en les pàgines d’aquesta secció hi ha un reportatge sobre l’assumpte. Tant de bo que qualcú cercàs i reunís tota la informació possible de tot això. És història conservacionista.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Los comentarios están cerrados.