Presentacions, conferències, visites a escoles…

Dia 5 de juny de 2020. Inca. Presentació del llibre Quan el cel embogeix, d’Antoni Vidal ferrando. No sé encara el lloc ni l’hora.

Dia 13 de març de 2020. CEIP Santa Catalina. Gràcies al programa Viu la Cultura de la direcció general de Cultura del Govern Balear, visitaré aquest centre per parlar de llibres i de lectures amb els alumnes. Farem dues sessions. A les 12 hores i a les 13 hores. Un plaer!

Dia 12 de març de 2020. Visitaré l’IES Guillem Sagrera per parlar amb els alumnes de segon d’ESO, que han llegit El camí del far. És una activitat del programa Viu la Cultura de la direcció general de Cultura del Govern Balear. Farem dues sessions. La primera, a les 11,00 hores. Què bé!

Dia 5 de març de 2020: una sorpresa!

Dia 3 de març de 2020. IES de Sineu. Hi aniré, gràcies al programa Viu la Cultura de la direcció general de Cultura del Govern Balear, per comentar El camí del far amb els alumnes del centre. Farem dues sessions, a les 11,10 i a les 13 hores. Beníssim!

Dia 13 de febrer de 2020, a les 19 hores. Xerrada a pares i mares del col.legi La Salle de Manacor sobre llibres i lectures, en el programa d’activitats gratuïtes per a associacions de mares i pares del Col.legi de Psicopedagogs i Pedagogs de les Illes Balears. M’hi convida Bartomeu Garau.

Dia 7 de febrer de 2020, divendres, a les 19,30 hores. Faré una xerrada sobre Jules Verne al nou local de  la llibreria Re-Read del carrer 31 de desembre, 13, de Palma. La titulo: Re-read Verne, i l’emmarco en el programa del Dia de llegir Jules Verne que convoca la Sociedad Hispánica Jules Verne. Bona iniciativa! Déc molt a Verne, i sovint en parlo. El rellegesc. Cerco obres no llegides. Algunes no passen la mirada d’avui. Alguna conté qualque sorpresa. Verne és, a més, un personatge fascinant. Dia 13 de desembre de 2019, a les 17 hores, a Can Oleo. Taula rodona sobre “Literatura i crisi climàtica” organitzada per l’Institut d’Estudis Baleàrics. Hi participaré amb la bona companyia de na Nívola Uyà, il.lustradora, en Lawrence Schimel, escriptor i traductor, i en Jaume Oliver, escriptor i periodista. Serà moderador en Gabriel Alomar, professor de Climatologia de la UIB.

Dia 12 de desembre de 2019, 19,30 hores, al CEIP Costa i Llobera de Pòrtol, xerrada sobre llibres i lectures per a l’associació de pares i mares del centre a través del programa d’activitats del Col.legi de Psicopedagogs i Pedagogs de les Illes Balears.

Dia 17 de novembre de 2019, a les 19 hores, a S’Aljub d’es Baluard de Palma, en el marc de la XXX Setmana del Llibre en Català, participaré en la taula rodona “Astèrix, 60 anys“, amb Neus Morey (Cluster de Còmics i Nous Media), Antònia Soler (professora de Llengua i Cultura Clàssica), i Xisco Rotger (historiador i periodista), que també farà de moderador.

Dia 18 d’octubre de 2019, a les 18,30 hores, al casal Balaguer de Palma, participaré en la presentació del llibre Barranc de Biniaraix. Cent porxos, cent històries, d’en Miquel Martorell Ramis, convidat per l’associació Tramuntana XXI. El text que vaig redactar en ocasió de la presentació, i que em plau convidar-vos a llegir, s’ha publicat aquí.

La concesió del premi Aurora Díaz-Plaja fa que hagi d’anar a alguns programes de ràdio, i ho faig, com sempre, amb gust, i agraït: El crepuscle encén estels de 19 de setembre de 2019 (des del minut 33 fins el final), Cotiledònia de dia 1 d’octubre, a les 20 hores, i Es Jai de sa Barraqueta són els programes a través els quals podeu escoltar-me.

Dia 7 de setembre, 2019, a les 13 hores. A Barcelona, Setmana del llibre en català, acte de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Bon inici del curs 2019-2020. Sense paraules. O millor, amb una paraula multiplicada fins a l’infinit: Gràcies!

Dia 20 de juny de 2019, a les 20 hores, acte d’entrega en Es Baluard de Palma del Premi de Narrativa infantil i juvenil Guillem Cifre de Colonya, del jurat del qual en sóc membre, enguany amb Sara Moyano, Pere Martí i Miquel Àngel Llauger. Bona sort als participants!

Dia 5 de juny de 2019, a Na Batlesa d’Artà, a les 19,30 hores, parlaré d’aucells i cultura popular (cançoner, rondalles), en un acte del Dia Mundial del Medi Ambient que organitza l’Ajuntament. undefinedDia 1 de juny de 2019, a Palma, en la Fira del Llibre, a les 13 hores, participaré en l’activitat Espai Reverb que organitza l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Hi vaig ser amb Maria Barbal, Guillem Benejam, Maria Teresa Ferrer i Bartomeu Ribes.

Dia 8 de maig de 2019 a les 16 hores, dimarts, xerraré dels llibres imprescindibles per a infants, joves i famílies a l’AMIPA del CEIP Establiments, per invitació de na Laura López, i dins el programa d’activitats gratuïtes per a associacions de pares i mares del Col.legi de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears.

Dia 22 de març de 2019, dilluns, visitaré l’escola Costa i Llobera de Pòrtol, on han llegit N’Anna i el vern i Eh, vellmarí! Hi tendrem dues sessions. Fa il.lusió, això de recobrar lectures de fa tant de temps: com la resistiran, els textos? Què en podré dir, jo? Començarem a les 8,30 del matí.

Dia 20 de març de 2019, dimecres, a les 17,30 hores, parlaré de llibres per a infants, joves i famílies amb els pares i mares del CEIP Gaspar Sabater de Palmanyola, per comanda de na Teresa i na Victòria. Una xerrada de les que ofereix a les AMIPAS el Col.legi Oficial de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears.

Dia 26 de febrer de 2019, dimarts.  A l’IES de Sineu els alumnes de 2n d’ESO llegeixen El camí del far. Els visitaré per parlar del llibre. M’hi convida en Víctor Mulet Mas. Farem dues sessions.

Dia 21 de febrer, 2019, dijous, a les 19,30 hores: presentació a l’Ecobotiga Es Forn Vell, de Calvià,  del llibre Els aucells a les rondalles mallorquines i al cançoner, per invitació de na Mika Palmer, veterana ornitòloga del GOB. Vegeu el cartell aucells calvià febrer 2019

Dia 21 de febrer de 2019, dijous, visitaré els alumnes de l’ de l’escola Santa Magdalena Sofia de Palma, que han llegit Eh, vellmarí!. La sessió començarà a les 15 hores i veurem quan l’acabarem. M’hi convida en Miquel Horrach, d’ifeelbook, editora del llibre, i na Cati Real, professora del centre. Vegeu-ne un resum aquí.

Dia 14 de gener de 2019, dilluns, a les 18 hores. Xerrada amb l’Amipa del CEIP Es Molinar sobre Llibres imprescindibles per als infants, joves i famílies, en el marc del programa d’activitats gratuïtes per a associacions de pares i mares del Col.legi de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears. Vet aquí una fotografia de l’acte:

22 de desembre, 2018. Presentació a les 19,30 hores del llibre Els aucells a les rondalles mallorquines i al cançoner a Santanyí, per invitació dels bons amics Toni Mestre i Cosme Aguiló, veterans ornitòlegs i autors del colossal Atles Ornitonímic de les Illes Balears. Aquesta és la invitació a l’acte: Els aucells a les rondalles a Santanyí

20 de desembre de 2018, a les 19,30 hores parlaré del meu nou llibre Els aucells a les rondalles mallorquines i al cançoner en el local del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), per invitació de l’ornitòleg Manuel Suárez. Presentarà el boníssim i enrtanyable amic en Jesus Jurado, veterà ornitòleg i conservacionista, un pioner.

19 de desembre de 2018, a les 19,30 hores i al local de Sa Nostra del carrer de la Concepció participaré en la presentació de les novetats editorials de literatura infantil i juvenil de ifeelbook. Hi serem molts d’autors i autores. Dues obres meves han estat recuperades en aquesta ocasió: Eh, vellmarí! i N’Anna i el vern.

Dia 15 de desembre, a les 11 hores, i al centre cultural Joan Alcover de Palma, ens reunírem alguns dels ex-presidents i ex-presidentes del GOB Mallorca (Grup balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa), convocats a iniciativa de l’actual president, n’Amadeu Corbera. Es tractava de posar en comú mirades i experiències sobre l’associació i de proposar línies de reflexió sobre l’acció de l’entitat. A la reunió, al meu parer molt positiva, hi assistírem, a més del convocant, en Xesc Moll, en Xavier Pastor, en Joan Rita, na Mica Noguera i jo mateix. Dia 1 de desembre, 2018, divendres, a les 21 hores farem la presentació a Algaida del llibre Els aucells a les rondalles mallorquines i al cançoner, amb els mateixos termes amb què l’havíem preparat pel dia 10 d’octubre (vegeu a baix). L’acte s’havia suspès en solidaritat pels afectats de les pluges del Llevant mallorquí.

Dia 30 de novembre, 2018, a les 19,30 hores, repetiré la xerrada “De caçador de lleons a protector de voltors” a Esporles, per invitació del bon amic Albert Catalan.

Dia 23 de novembre, 2018, a les 19,30 hores. Xerrada sobre Llibres imprescindibles per a infants, joves i famílies als pares i mares de l’Apima del CEIP Es Vivero de Palma, per invitació de Tere Sastre. La xerrada figura en el programa d’activitats gratuïtes per a associacions de mares i pares del Col.legi de pedagogs i psicopedagogs de les Illes Balears.

Dia 10 de novembre, 2018, a les 12 hores. En el marc de la Fira del llibre en català a Palma (Ses Estacions), presentaré el llibre L’home que llegia Miquel Strogoff, de Jaume Benavente, per invitació del gremi de Llibreters de Mallorca.

Dies 6, 13, 20 i 27 de novembre, 2018. Impartiré, de les 17,30 a les 19 hores, un curset d’escriptura creativa a al.lots en el local de la llibreria Lluna. Organitza na Maria, la seva propietària. Anul.lat per falta d’inscripcions.

Dia 24 d’octubre, 2018. Presentació a Palma del llibre Els aucells a les rondalles mallorquines i al cançoner. L’acte serà a la llibreria Quars, i hi participarem en Joan Mayol com a ornitòleg i lector, en Carles Amengual (coordinador de la col.lecció), n’Andrew Pinder (l’il.lustrador) i jo mateix.

Dia 11 d’octubre, 2018, a les 19,30, i al local de Sa Nostra del carrer de la Concepció de Palma. En el marc dels cicles de conferències Els dijous del GOB, que coordina Xavier Manzano, parlaré sobre els llibres i les pel.lícules que, quan jo era un infant o un jovenet, m’animaren a ser naturalista. La prepararé amb molt de gust. Serà una xerrada poc científica i molt humanista. Espero que interessi. Títol provisional: De caçador de lleons a protector de voltors. 

10 d’octubre, a les 21 hores. A Algaida, i en les festes de la fira del poble, presentació del llibre Els aucells a les rondalles mallorquines i al cançoner. Parlaré d’alguns continguts del llibre amb el suport de diapositives del meu bon amic i gran fotògraf naturalista en Sebastià Torrens. Aprofitaré, també, per recordar un brevíssim audiovisual (power point) amb fotos seves, que vaig elaborar l’any 2007 amb fragments de textos de diferents escriptors, titulat Vol de paraules. ACTE SUSPÈS I AJORNAT EN SOLIDARITAT PER LES VÍCTIMES DE LES TORRENTADES AL LLEVANT DE L’ILLA.

6 d’octubre, 2018, dissabte, a les 11,30. Biblioteca de Can Torró d’Alcúdia. En l’ocasió del Dia Internacional de les Aus i en un acte convocat per la Reserva Natural de s’Albufereta i el Parc Natural de s’Albufera, tertúlia de presentació del meu nou llibre Els aucells a les rondalles mallorquines i al cançoner, editat per Documenta Balear.

9 de setembre de 2018, a les 19 hores. Participació en el Festival de poesia Paraula de poeta (per la llibertat i la república) a la plaça de Sant Pere de Berga. M’hi convida el director del festival n’Enric Majó, amb el suport de l’Ajuntament de Berga i de l’AELC i l’Institut d’Estudis Baleàrics, a través del programa d’ajuts TalentIB. Aquí, una crònica de l’acte.

19 de juliol, 2018, 20,30 hores. Participaré en un acte de Recital i tast, un maridatge de vi i poesia, en el marc del Festival Poesart, en el claustre del Convent de Sant Antoni de Pàdua d’Artà. Llegiré alguns poemes meus al costat de n’Aina Torres i d’en Bernat Nadal. Presentarà la filòloga i enòloga Bàrbara Mesquida. L’organització és de l’Associació d’Escriptors en llengua catalana, la Fundació Mallorca Literària i l’Ajuntament d’Artà. Una aventura, un risc, un goig i un honor. Afegit dia 24: l’acte va anar molt bé, hi va haver bon vi, poesia i bon humor. I molts d’assistents. Vegeu-ho aquí.

11 de juliol, 2018, a Lluc, en el marc de l’English Camp Lluc 2018, que dirigeix en Carles Amengual, vell amic, parlaré d’Històries del cel i de la terra, i ja veurem de què parlaré! Serà un plaer: com en una vella nit de campament amb al.lotets i al.lotetes d’entre 13 i 16 anys. Potser hi duré l’harmònica i tot! En aquest cas, hauré de practicar uns dies abans, perquè la tenc darrerament un poc abandonada.

15 de juny, 2018, a les 19 hores. “Llibres per a l’estiu” serà la conferència que diré per a pares i mares de l’Escola Fra Joan Ballester de Campos, gràcies a la invitació de Maria Teresa Sánchez i Joana Gayà.

7 de juny, 2018, a les 19,30 hores, acte d’entrega del XXXVIIè premi de narrativa infantil i juvenil Guillem Cifre de Colonya, aquesta vegada a Eivissa, al polvorí del baluard de Santa Llúcia. En la fotografia podem veure la coordinadora del premi (Mar Rayó), els membres del jurat (Sara Moyano, Pere Martí i Bertran, Joan Amorós, i jo mateix), amb el president de Colonya. Caixa Pollença, Josep Antoni Cifre, i diferents directius i treballadors de l’entitat, i algunes autoritats de Vila. La guanyadora d’enguany és Ruth Tormo, amb l’obra Una història de nassos.

3 de juny, 2018, a les 12 hores. Recital poètic, mira per on, de Damià Rotger i d’un servidor, en el marc de la Fira del Llibre d’Es Born de Palma. A la paradeta de la llibreria Rata Corner. Pot ser divertit.

4 de maig, 2018, a les 20,30 hores. Al Club Pollença parlaré de literatura de muntanya i presentaré a Pollença el meu llibre Llibres i literatura de muntanya a l’illa de Mallorca (editat per Lleonard Muntaner). M’hi convida en Miquel Llompart Cànaves, de la Secció de Muntanya del Club. M’hi acompanyarà na Maria Muntaner, l’editora.

23 d’abril, 2018. Antònia Dumas me convida a visitar els alumnes del centre d’educació infantil i primària d’Es Pil.larí, per parlar de llibres i de lectura. Ho faré amb gust!

Dia 16 d’abril, 2018, a les 20 hores, parlaré a la llibreria Re-read, al carrer de Francesc Suau, 3, de Palma, molt a prop de ca-nostra, de llibres vells. He titulat la xerrada: Elogi del llibre de segona mà. El cartell, d’en Toni Bauzà, és molt suggeridor.

16 de març, 2018. Una sessió sobre El camí del far amb els alumnes de 6è del Cicle Superior d’Educació Primària de l’escola Garcia i Fossas d’Igualada (Catalunya). Informaré al seu moment de l’hora. Cristina Llobet Cirera és la professora que em convida, gràcies al programa Lletres a les Aules de la Institució de les Lletres Catalanes, amb col.laboració amb l’Illenc nostrat.

14 de març de 2018. A les 18 hores. Xerrada al CEIP Coll d’en Rabassa per a l’AMIPA, sobre llibres imprescindibles per a infants i joves. La conferència està emmarcada en el programa d’activitats gratuites que el Col.legi de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears ofereix a les associacions de pares i mares dels centres educatius de les Illes. Una fotografia de l’acte: 10 de març, 2018. Edifici Sa Riera de la UIB. Entre les 10 hores i les 13 hores, parlaré de llibres, lectures, visites d’autors a les escoles, etc., als alumnes del postgrau dirigit pel bon amic i mestre Ramon Bassa, titulat: Expert Universitari en Llenguatge Oral i Escrit en Educació Infantil i Primer Cicle de Primària. En Ramon me facilita aquesta fotografia de la sessió: 6 de març, 2018. 19 hores. Presentaré, al Club DM i amb una xerrada sobre el tema, el meu breu estudi sobre Llibres i literatura de muntanya a l’illa de Mallorca, que edita Lleonard Muntaner a la col.lecció Panorama de les Illes Balears. L’acte es farà en el marc de la 9ena Mostra de Cinema de Muntanya de Palma. Si voleu el programa en pdf, clicau aquí.

28 de febrer, 2018. Participació en el programa de ràdio El crepuscle encén estels de l’emissora Ona Mediterrània. Si voleu escoltar l’entrevista, premeu aquí. La meva intervenció comença en el minut 31:46.

28 de febrer, 2018. A les 9 hores, visitaré el CEIP Costa i Llobera de Palma, per invitació de la professora i tutora Núria. Els seus alumnes llegeixen N’Anna i el vern. Gràcies per la invitació! Una fotografia de l’acte. Què bé ens ho passàrem! Gràcies!

17 de gener, 2018. 17 hores. Xerrada al CEIP Escola Graduada per a l’AMIPA, sobre llibres imprescindibles per a infants i joves. La conferència està emmarcada en el programa d’activitats gratuites que el Col.legi de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears ofereix a les associacions de pares i mares dels centres educatius de les Illes.

29 de desembre, 2017. A les 18 hores. Miquel Àngel Llauger publica un llibre de poesies per a infants titulat Volen quan volen, editorial Arrela (Menorca), i em convida a fer-ne la presentació en un acte a la llibreria Drac Màgic de Palma. He acceptat encantat! Vos hi esperam! I a més, na Clara Inglod recitarà alguns dels divertits i preciosos poemes del llibre. Afegit dia 1 de gener de 2018: una fotografia de l’acte.

19 de desembre, 2017. A les 19 hores, a la llibreria Drac Màgic, parlaré d’Un parell (mallorquí) de llibres per regalar als nostres infants i joves.

14 de desembre, 2017, 19 hores. Xerrada per a l’APIMA de l’IES Berenguer d’Anòia d’Inca. Parlarem de la lectura literària i l’èxit escolar. La conferència està emmarcada en el programa d’activitats gratuites que el Col.legi de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears ofereix a les associacions de pares i mares dels centres educatius de les Illes.

13 de desembre, 2017, 19 hores. Xerrada per a l’APIMA del CEIP Rodamilans de Sineu. Parlarem de la lectura literària i l’èxit escolar. La conferència està emmarcada en el programa d’activitats gratuites que el Col.legi de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears ofereix a les associacions de pares i mares dels centres educatius de les Illes.

11 de desembre de 2017. A les 20 hores. Xerrada per a l’AMIPA del CEIP Molí d’en Xema, de Manacor,  sobre llibres imprescindibles per a infants i joves. La conferència està emmarcada en el programa d’activitats gratuites que el Col.legi de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears ofereix a les associacions de pares i mares dels centres educatius de les Illes.1 de desembre de 2017. Valldemossa, local Costa Nord, a les 19 hores. Participació, en nom de Tramuntana XXI, en la presentació del fulletó de bones pràctiques a la muntanya Estima la Tramuntana com en que han estat col.laboradors i protagonistes l’Associació de finques rústiques de Balears, la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, i també el muntanyer i amic en Joan Carles Palos. Han finançat el projecte la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, i el Consorci de la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat (Consell de Mallorca).

29 de novembre de 2017, a les 20 hores. Xerrada per a l’APIMA del CEIP Duran i Estrany de Llubí. M’hi convida n’Esperança Pascual. Parlarem de la lectura literària i l’èxit escolar. La conferència està emmarcada en el programa d’activitats gratuites que el Col.legi de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears ofereix a les associacions de pares i mares dels centres educatius de les Illes.

27 d’octubre de 2017. Rafel Crespí, professor de català i escriptor, ex-alumne meu a Son Ferriol, i sempre amic, me convida a ser Poeta del mes a l’Institut Berenguer d’Anòia d’Inca. Hi seré des de les 10,30 fins quan em diguin. Serà un plaer. Els alumnes llegiran (i després comentarem) fragments de Llibre de minúcies i de La nuesa del silenci. Gràcies!

26 d’octubre de 2017. Raixa, 10 hores. Participació, en nom de Tramuntana XXI, en la pressentació del fulletó Estima la Tramuntana de bones pràctiques per als visitants de la Serra. Tant el l’elaboració del fulletó com en l’acte de presentació han estat col.laboradors i protagonistes en Fernando Fortuny, president de l’Associació de finques rústiques de Balears, i en Xisco Colom, president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada. També, el muntanyer i amic en Joan Carles Palos. Han finançat el projecte la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, i el Consorci de la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat (Consell de Mallorca).

23 d’octubre de 2017. Plaça d’Espanya. A les 20 hores, llegiré un breu text sobre la inacceptable violència masclista i la igualtat de gènere a casa nostra i arreu. M’hi convida en Miquel Àngel Lladó, escriptor i amic, en nom de l’associació Homes per la igualtat – Mallorca. Vet aquí la ressenya de l’acte al Diario de Mallorca (24/octubre), i la notícia tal com es va comentar a la cadena de televisió Ib3:

6 d’octubre de 2017. Presentació del meu nou llibre de breus proses poètiques titulat La nuesa del silenci. Textos per a una ètica-estètica, que edita El Gall, la veterana editorial de Pollença. L’acte serà a les 19,30 a la llibreria Drac Màgic de Palma. Hi sou tots convidats! Vet aquí la invitació (i una fotografia de l’acte, afegida dia 8 d’octubre):

Curs 2017-2018. Ja és a disposició de les Associacions de mares i pares dels centres educatius de Mallorca el Programa d’activitats gratuites que els ofereix com cada any el Col.legi de Pedagogs i Psicopedagogs de les Illes Balears. Es pot consultar aquí. Hi tenc dues conferències: en una tracto d’explicar la relació entre una bona capacitat lectora i l’èxit escolar, i en l’altra presento llibres de lectura molt recomanable per a infants i joves.

7 de setembre, 2017. Participació en l’homenate al professor, a l’excursionista, al lector, a l’home, a l’amic Arnau Amer. Serà a Selva, a les 21,30, en la placeta de s’Església.

17 de juny, 2017. A les 17 hores. Participació, en nom de Tramuntana XXI, a la taula rodona: Presentació d’iniciatives d’entitats per a la Serra de Tramuntana, en el marc del Seminari formatiu per a guies de muntanya, que se celebrarà a Raixa i que convoquen Amics de la Terra, l’Associació de Tècnics Esportius i Guies de Muntanya de les Illes Balears i l’entitat Serra de Tramuntana de Mallorca, Patrimoni Mundial.

7 de juny, 2017. A les 20 hores, participació en l’acte d’entrega del premi Guillem Cifre de Colonya de narrativa infantil i juvenil en l’edició d’enguany. Formam el jurat: Pere Martí i Bertran, Sara Moyano, Antònia Vicenç i Miquel Rayó. And the winner is…: clic!

3 de juny, 2017. A les 12 hores, en la Fira del Llibre de Palma. Participaré en un homenatge a Gloria Fuertes, per invitació del Gremi de Llibreters. Admiro Gloria Fuertes, grandíssima i singularíssima poeta i dona fabulosament valenta. Clara Ingold llegirà una breu selecció de poemes i jo parlaré de l’autora, o ja veurem de què. En la fotografia, incorporada dia 4 de juny, se’ns pot veure en un moment de la lectura.

2 de juny, 2017. Sessió a les 11,40 al CEPA Camp Redó de Palma sobre el llibre Les ales roges. M’hi convida el professor Joan Pol del departament de Comunicació.

27 de maig, 2017. A la Fira del llibre, a les 18 hores. Participació en una taula rodona sobre crítica literària a la premsa local. M’hi convida en Xisco Rotger, cordinador del suplement cultural Bellver del Diario de Mallorca, i ara nou director de l’ILLENC. I signatura de Llibre de minúcies a diferents paradetes de llibreries Rata Corner, Drac Màgic i Quart Creixent, crec). El programa complet de les activitats de la fira és aquest: 20 de maig, 2017. Gran sorpresa literària! Presentació a la llibreria Rata Corner del meu primer poemari: Llibre de minúcies. Amb lectures de Mar Rayó i David Castelo. Hi sou tots convidats!16 de maig, 2017. A les 20 hores. Entrevista sobre les campanyes de protecció de la platja d’Es Trenc i del Salobrar de Campos al programa Meteo d’Ib3 televisió, conduït per Miquel Salamanca (la meva intervenció transcorre des del minut 5,18 al 13,53). El podeu veure aquí.

10 de maig, 2017. Sessió a les 11,40 al CEPA Camp Redó de Palma sobre la importància de la lectura, cconvidat pel professor Joan Pol del departament de Comunicació.

9 de maig, 2017, a les 18,30 hores. Xerrada per a pares i mares de l’APIMA del CEIP Sant Jordi: Privilegi o necessitat? Judici (interessat) a la lectura literària, activitat del programa d’activitats gratuïtes per a APIMAS del Col.legi Oficial de Pedagogs i Psicopedagogs de les Illes Balears. M’hi conviden Maria Homar i Joana Porquer.

4 de maig, 2017. A les 19 hores, xerrada amb l’APIMA de l’IES Ses Estacions, Privilegi o necessitat? Judici (interessat) a la lectura literària, activitat del programa d’activitats gratuïtes per a APIMAS del Col.legi Oficial de Pedagogs i Psicopedagogs de les Illes Balears. M’hi convida Damián Martín.

27 d’abril, 2017. Xerrada sobre la lectura, els llibres i la seva possible relació amb l’èxit escolar al CEIP Rodamilans de Sineu, per a l’Associació de Mares i Pares, a les 19 hores. Em convida Anna. És una activitat del programa d’activitats gratuïtes per a APIMAS del Col.legi Oficial de Pedagogs i Psicopedagogs de les Illes Balears.

 

 

 

 

23 d’abril, 2017. Participació en les Quatre hores de lectures per Sant Jordi organitzades pel Servei d’Activitats Culturals de la UIB al hall de l’ajuntament de Palma, a Cort. Hi he llegit tres poemes de Damià Huguet (Campos, 1946-1996), un escriptor que sempre he admirat i que va morir massa jove.

19 d’abril 2017. Visitaré l’escola Anton Busquets i Punset – ZER El Moianès Ponent, per invitació de M. Lurdes Castells. Parlaré amb els alumnes de Cicle Mitjà de la seva lectura d‘El cementiri del capità Nemo. Als més petits els han llegit Iosa i les grues. L’activitat ha estat sol.licitada per Lurdes Castells a través del programa Lletres a les Aules de la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col.laboració de l’ILLENC. Vegeu un reportatge complet aquí. I a quí, una fotografia de la sessó amb els petits:

12 d’abril, 2017. Xerrada sobre Lectura literària (privilegi o necessitat?) als pares i mares de l’escola Joan Mas i Verd de Montuïri. Serà a les 18,30, i a l’escola. Em convida Carolina Rosselló. És una activitat del programa d’activitats gratuïtes per a APIMAS del Col.legi Oficial de Pedagogs i Psicopedagogs de les Illes Balears.

5 d’abril, 2017. Participació, a Bolonya, en un debat amb l’autora Núria Pradas sobre literatura infantil i juvenil, en el context de la Fira Internacional del Llibre Infantil d’aquesta ciutat italiana. Hi seré convidat per l’Institut Ramon Llull. L’acte serà a la Biblioteca Salaborsa. Podeu veure el programa aquí. L’acte començarà a les 17 hores. El tema, com heu vist en el programa és complex i hauré de preparar-me’l bé: Guerres, exili, refugiats. Una realitat visible per als infants i joves. Una fotografia de l’acte:

29 de març, 2017, convidat per la FAPA i per Neus Aguilera, bibliotecària, impartiré la conferència sobre llibres imprescindibles per a superfamílies lectores a la biblioteca municipal Joan Alcover de Palma. Passats els dies, vet aquí una fotografia de la sessió:

22 de març, 2017, a les 17,15 hores. Xerrada amb l’APIMA del col.legi Urbanitzacions de Puig d’en Ros, Llucmajor. M’hi convida Mercè Brandáriz. És una activitat del programa d’activitats gratuïtes per a APIMAS del Col.legi Oficial de Pedagogs i Psicopedagogs de les Illes Balears. Tema: Llibres imprescindibles per a infants i joves. Adjunto una fotografia de l’activitat. Per cert que una de les mares assistents em va comentar que de petita, quan era alumna del col.legi de Porreres, havia llegit Les ales roges. Gràcies per dir-m’ho!

Març, 2017. En Rafel Gómez, popular conductor del programa d’excursions Tira Tira d’ib3 televisió, me convida a participar en el seu programa d’ib3 ràdio, de títol Del camp a la mar, amb algunes sessions dedicades a parlar de literatura i paisatge. Moltes gràcies! Ho faré amb gust. El programa s’emet els dijous a les 18 hores (106.8 fm), el presenta Margalida Bonnín. A veure com me’n surt!

20 de febrer, 2017, a les 17 hores. Xerrada amb l’APIMA del col.legi Pere Rosselló Oliver d’Alaró. M’hi convida Fina Moyà. És una activitat del programa d’activitats gratuïtes per a APIMAS del Col.legi Oficial de Pedagogs i Psicopedagogs de les Illes Balears. Tema: Privilegi o necessitat? Judici (interessat) a la lectura lilterària.

9 de febrer, 2017. Xerrada, a les 19 hores, a l’associació de pares i mares del CEIP Ponent d’Inca. És la xerrada sobre els llibres i lectures imprescindibles per a súper-pares i súper-mares, i és una activitat del programa d’activitats gratuïtes per a APIMAS del Col.legi Oficial de Pedagogs i Psicopedagogs de les Illes Balears. M’hi convida Rosa Maria Pieras. Podeu veure l’anunci aquí. I aquesta ja és una fotografia de l’inici l’acte (la penjo dia 10 de febrer): 23 de desembre, 2017. Per invitació del seu autor, el bon amic Joan Carles Palos, presentació del tercer volum de la seva sèrie 20 rutes en família per Mallorca, que edita Lleonard Muntaner. L’acte a ser al local La Tertúlia del carrer Ausiàs Marc, a les 19 hores. Parlàrem de caminar i d’excursionisme. I ho vàrem fer amb molt bon humor. Ens acompanya a la fotografia Maria Muntaner, editora.

21 de desembre, 2016: participació, a les 12 hores en locals de la Conselleria de Medi Ambient, en la reunió del Consell Assessor de Fauna i Flora de les Illes Balears (CAFFIB), del qual en sóc membre.

25 i 26 de novembre, 2016. Partipaió en unes jornades tècniques sobre Pedra en Sec i Educació, d’acord amb el següent programa. Va ser a La Misericòrdia de Palma. M’hi convidà el departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca. La meva va ser a les 16,45. En la fotografia m’acompanya en Josep Antoni Aguiló.

23 de novembre, 2016. Al CEIP Nadal Campaner Arrom de Costitx, parlaré a l’APIMA de l’escola de la lectura literària com a privilegi, una de les xerrades que ofereix el Col.legi Oficial de Pedagogs i Psicopedagogs de les Illes Balears en el seu programa d’activitats gratuïtes per a pares i mares. L’acte serà a les 18,30 hores.

15 de novembre, 2016. Parlant dels Primers llibres d’una vida al local de l’Asociació de Veïnats de Santa Pagesa. L’acte va ser a les 20 hores. En aquesta xerrada, faig sempre una repassada dels llibres que marcaren la meva infantesa i la meva adolescència, des de L’illa misteriosa de Jules Verne a L’abisme, de Gabriel Janer Manila, passant per Jacques Yves Cousteau i Álvaro Cunqueiro, i que senyalaren també el camí de les meves principals i diverses afeccions: la Naturalesa, el cinema, la lectura, l’escriptura, l’educació, la muntanya… Vet aquí el cartell que va preparar l’associació per anunciar la conferència. En la fotografia, un moment de l’acte al local de l’associació al carrer de Pere Martell.

22 d’octubre, 2016. Participació en el Seminari de Literatura Infantil i Juvenil 2016, que convoca l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, gràcies a la coordinació de Mercè Canals i Rodolfo del Hoyo, de la secció de LIJ de l’associació. El programa inclou una conferència i dues interessants taules rodones. A les 16 hores, na Caterina Valriu em va fer una entrevista pública. Va anar molt bé, hem après molt i segur que n’aprofitarem les experiències i les opinions. Una, per exemple, de Pere Morey, citant un dels nostres grans poetes: amb el fet d’escriure som rics d’allò que haurem donat. Adjunto una fotografia de l’inici de l’entrevista, i més fotografies aquí.

15 d’octubre, 2016. Presentaré la sessió de conferència i debat sobre urbanisme a la Serra de Tramuntana, organitzat per Tramuntana XXI. L’acte serà a les 11,15 al Club Pollença, que cedeix amablement el seu local. El conferenciant serà en Miquel Àngel March, batlle actual de Pollença, i vell amic dels temps de la meva segona presidència del GOB.

10 d’octubre, 2016. Parlaré, a les 9 hores, de rondalles i en llegiré qualcuna al CEIP Maria Antònia Salvà de Son Sardina, als alumnes del cicle mitjà. Commemoram així el centenari del naixement de Francesc de Borja Moll, editor de l’Aplec de Rondaies Mallorquines d’en Jordi d’es Racó, d’Antoni Maria Alcover. Pere Morey, Caterina Valriu, Elisabet Abeyà i Bàrbara Dalià faran el mateix a altres escoles.

23 de setembre, 2016. Seré a la presentació a Raixa, a les 19 hores, de la nova associació Tramuntana XXI, que pretén coordinar reflexions i accions en favor de la sostenibilitat de la Serra de Tramuntana de Mallorca. Sóc vocal de la junta gestora inicial.

Setembre, 2016. Comença el curs 2016-2017, i el Col.legi Oficial de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears torna a oferir interessants i variades activitats gratuïtes per a associacions de pares i mares. El programa inclou dues conferències meves que tracten de la lectura literària i de llibres per a infants i joves. Animau-vos a solicitar aquestes activitats!

Juliol, 2016. Surt a la pàgina web de l’empresa de serveis educatius i socials Estudi6 una col.laboració meva amb el títol Els dibuixos que he llegit: apunts personals sobre l’educació i els còmics. La podeu llegir, si voleu, aquí.

Dia 8 de juny de 2016, dimecres, se celebrarà a Es Baluard de Palma, a les 20 hores, l’acte d’entrega del premi Guillem Cifre de Colonya de narrativa infantil i juvenil de la present convocatòria. Com cada any, participo amb molt de gust en el jurat amb els bons amics i experts escriptors, editors i coneixedors del tema en Pere Martí i Bertran, na Sara Moyano, editora de Barcanova, i en Pere Rosselló Bover. Hi ha hagut 28 obres presentades, i moltes d’elles són de qualitat.

Dia 3 de juny de 2016, divendres. A Inca, participaré en la presentació del poemari Redención de David Castelo. També hi serà el poeta menorquí Damià Rotger i també el batlle de la localitat, Virgilio Moreno. Serà al claustre de Sant Domingo, a les 20 hores. Penjo aquesta fotografia de l’acte, un cop celebrat:

Dia 31 de maig de 2016, a les 17,15 hores, parlaré de llibres i lectura a pares i mares del col.legi públic Costa i Llobera de Palma, gràcies a la invitació de Valèria Ciganda. La xerrada està inclosa en el programa d’activitats gratuïtes per a APIMAS del Col.legi Oficial de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears.

Dia 21 de maig, dissabte, a les 19,30 hores, participaré en un acte singular (per a mi): una lectura poètica pública. Es tracta de presentar i llegir els textos que diferents escriptors i poetes haurem fet sobre fotografies de Masao Yamamoto, actualment exposades al claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor. Una exposició preciosa i molt suggeridora. Hi participo gràcies a la invitació de l’Associació d’Escriptors en Llengua catalana (AELC). Hi estic treballant intensament.

Dia 17 de maig de 2016 explicaré alguna cosa d’El llibre de les bèsties de Ramon Llull, i altres bèsties del seu temps al local de l’Associació de Veïnats de Santa Pagesa, al carrer de Pere Martell, 9, de Palma, per invitació del seu vocal de temes culturals, Joan Antoni Costa, i de la Junta de Govern de l’entitat. Dediquen tot l’any al gran Ramon Llull. Vet aquí una associació activa.

6 de maig de 2016: entrevista al programa El jai de sa barraqueta, d’Ona Mediterrània, radio, 98.0. Convidat per l’associació Jubilats per Mallorca. El podeu escoltar aquí.

23 d’abril de 2016, dissabte, a les 12 hores, diada de Sant Jordi i del llibre. Faré la presentació del llibre La restauración tróspida de l’autor Jaume Salvá i Lara, a la llibreria Metròpolis de Palma. Serà al matí. Gràcies, Bernardo i Mireia, per convidar-me a participar en l’acte!

Dia 20 d’abril de 2016, seré al col.legi Beat Ramon Llull d’Inca per parlar de llibres i lectura amb els alumnes de tercer i quart de Primària. Què jovenets són! M’hi convida Barcanova, l’editorial.

Dia 19 d’abril de 2016, a les 11,30, parlaré de llibres i lectura amb els alumnes de tercer i de quart d’ESO del col.legi La Immaculada de Palma.

Dia 18 d’abril de 2016 seré a l’IES Binissalem per fer tres sessions amb alumnes del centre. Hauran llegit El camí del far.

Dia 14 d’abril de 2016 visitaré el CEIP de Can Misses d’Eivissa, on els alumnes de 5è i de 6è llegeixen El cementiri del capità Nemo. Faré dues sessions: una a les 10 hores i la segona a les 12 hores. M’hi convida un vell amic, professor del centre: Joan Amorós. Celebren una densa Setmana de la Llengua.

Dia 4 de març de 2016 participaré en l’acte de presentació del llibre de poemes Redención de l’escriptor David Castelo. Serà a Palma, en el Novo Café Lisboa, al carrer de Sant Magí, núm. 33, a les 20,30 hores. El poemari paga la pena:

Dia 25 de febrer de 2016, dijous, a les 19,30, en l’auditori públic, parlaré de la importància de la lectura literària a pares i mares de l’escola CEIP Elionor Bosch de Santa Margalida, convidat per Catalina Lladó. Un plaer. Potser tituli la xerrada així: “Llibres imprescindibles per a superfamílies lectores“. Afegesc aquesta fotografia el dia 6 d’abril de 2016, cortesia de Joana Roig:

Dia 25 de novembre (2015), dimecres, a les 15 hores parlaré amb mestres, mares i pares del col.legi públic Rafal Vell de llibres imprescindibles per a infants i joves, en el marc del programa d’activitats gratuïtes per a AMIPAS del Col.legi Oficial de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears. Estimo particularment aquest centre perquè hi estudiaren els meus fills amb l’ajut dels seus boníssims professionals docents.

Dia 13 de novembre (2015), entre les 18 hores i les 20 hores, participaré en el Dia de les Llibreries fent de llibreter ocasional a la botiga (llibreria) de còmics Metropolis de Palma, convidat per Bernardo López. La llibreria és al número 7 de la plaça del supositori (o així es nomena col.loquialment la plaça del Cardenal Reig, cantó Arxiduc).

Dia 10 de novembre (2015), entre els 9 hores i les 11 hores del matí, convidaré els alumnes dels dos grups de cinquè de Primària del col.legi Sant Antoni Abat de Son Ferriol a llegir el meu llibre Iosa i les grues, per iniciativa de la seva mestra Maria Dolors Font. Nota del dia 24 de novembre: la professora m’envia algunes fotografies de les sessions. Aquí en teniu una: Dia 30 d’octubre de 2015, divendres, a partir de les 20 hores, faré la conferència El meu Arxiduc: Verne, aucells i una mosca, a l’Associació Koslowsky de Bunyola, per invitació de Francina Jaume, professora i amiga. L’acte serà en el local parroquial. L’associació titula aquests actes de forma simpàtica: El darrer divendres.

Dia 16 d’octubre, a les 19,30 i al local del GOB, participaré en la presentació de la Petita guia dels aucells del Salobrar, que edita aquest grup, segons podeu veure al seu butlletí informatiu de dia 8 d’octubre. En el llibretó, pràctic i esplèndidament dissenyat i amb uns dibuixos preciosos dels aucells descrits, fets per Cati Artigues, hi he escrit una breu introducció. Els textos principals són de l’ornitòleg Manolo Suárez.

Dia 12 d’octubre, l’Associació Amics de l’Arxiduc celebra el centenari de la mort de tan singular personatge. Ha organitzat un matí d’activitats (inici a les 10 hores) en el Territori Arxiduc (Miramar), en les quals tendré l’honor de participar amb una breu lectura, tal com es diu en el programa. Dies després, ja puc penjar aquesta fotografia de l’acte i l’enllaç al text de la lectura:

Dia 10 d’octubre a les 11 hores seré a la porta del museu Es Baluard per participar en el Drawing Meeting in Mallorca amb Swasky, un dels més reconeguts Urban Sketchers, que fa una sessió. Segur que hi aprendré molt! L’activitat està inclosa en el Festival Internacional Còmic Nostrum de Mallorca, 2015. Dies després, penjo aquest dibuix, d’entre els que vaig fer en aquests dies:

Curs 2015-2016. Continuo en el programa d’activitats gratuïtes del Col.legi Oficial de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears per a Associacions de Mares i Pares. S’ofereixen, entre d’altres, dues conferències meves sobre la importància de la lectura i sobre els llibres per a infants i joves (i per a pares, mares i professorat). Prodeu veure el programa complet, que és prou interessant, aquí.

Curs 2015-2016. Continuo en la llista d’autors i autores que visiten escoles en el marc del programa Lletres a les aules, en la modalitat “Autors a les aules” de la Institució de les Lletres Catalanes. M’agrada ser-hi i poder col.laborar en la iniciativa, ja veterana, d’aquesta institució de la Generalitat de Catalunya. Professorat interessat, ànim! No dubteu a fer la sol.licitud.

13 d’agost, a les 20 hores, inauguració al bar Mos de Coc (carrer Blanquerna) de dibuixos la col.lectiva dels Urbans Sketchers (dibuixants Urbans) de Palma. Hi haurà uns dibuixets meus. Vet aquí el cartell que ho anuncia. Hi sou convidats!:

Dia 8 de juliol, a les 10 hores, gravarem als estudis de la Cadena Ser un programa de la sèrie sobre excursions Fita a Fita, que coordina i presenta Joan Carles Palos amb la periodista Marga Vives, presentadora del programa. Dedicarem el temps a parlar del Salobrar de Campos i segurament d’altres assumptes. El programa s’emetrà dins A vivir que son dos días de Balears. Aquí el teniu (penjo l’enllaç dia 13 de juliol; es va emetre dissabte passat, dia 11).

Juliol, sense data. El GOB (Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) em convida a redactar una introducció per a una Petita guia dels oells del Salobrar. Ho faré encantat i agraït.

Dia 18 de juny, a les 12 hores, trobada amb lectors d’El cementiri del capità Nemo a la Biblioteca Municipal de Binissalem. M’hi convidà na Margalida Llabrés, eficaç bibliotecària i animadora. Na Rosa és la mestra d’un grup excel.lentment preparat. Aquí en teniu un record:Dia 5 de juny, a les 21 hores, tertúlia sobre medi ambient a Ona Mediterrània (ràdio, 98.0) amb Neus Truyols, Lluís Amengual i Margalida Ramis, en el programa El Crepuscle, dirigit per Pere Estelrich.

Dia 28 de maig vaig impartir una conferència a Vilafranca. Tema: l’Arxiduc Lluís Salvador i la seva hipotètica “mallorquinitat”. El programa el trobareu aquí PROGRAMA Arxiduc 2015, i aquesta és la tarja de promoció del cicle d’actes en record del personatge:I aquí, una fotografia de l’acte:

Dia 14 de maig, a les 20 hores, amb el meu amic i company de caminades Joan Sastre Arrom, autor de guies de muntanya, veterà excursionista i expert en orientació i rescats, parlarem de Sa Fosca al claustre de Sant Domingo d’Inca, convidats per l’Associació de Pares i Mares de l’IES Pau Casasnovas d’Inca. Ho titularem, i així s’indica al cartell que podeu veure si clicau aquí: “L’excursionisme mallorquí i Sa Fosca“.

Dia 25 d’abril impartiré la conferència Muntanyes de Butaca a la sala APM, del Casal de les Persones Majors del poble de Sant Joan, un acte patrocinat per l’Ajuntament. Serà a les 20,30. Com sempre, hi mostraré portades de llibres de muntanyers i cartells de cinema de muntanya.

Dia 24 d’abril impartiré dues xerrades sobre la importància de la lectura a alumnes de l’IES Ses Estacions de Palma, convidat per la professora Francesca Company. La primera sessió serà a les 12 hores, i la segona a les 13,10. No em bastarà el temps! Passat el temps (31 de juliol de 2015), incloc aquesta divrtida fotografia d’una de les sessions:

Dia 23 d’abril visitaré l’institut Pau Casasnoves d’Inca una altra vegada. Parlaré de lectures imprescindibles, segurament a alumnat de Segon d’ESO. A les 11,10, crec.

Abril. Enguany torno a ser membre del jurat del premi Guillem Cifre de Colonya de narrativa infantil i juvenil, que assoleix la 34ª edició. Compartiré el treball i la responsabilitat amb Sara Moyano, Caterina Valriu i Pere Martí. Podeu trobar les bases aquí. La convocatòria acaba dia 30 d’abril. Una important novetat és que, a partir d’ara, el premi l’editarà Barcanova.

Dia 31 de març, a les 11 hores, parlaré als alumnes de 1r de Batxillerat de llibres relacionats amb la muntanya mallorquina a l’IES Pau Casasnoves d’Inca. Em convida l’associació de pares i mares. Hi assistiré amb el bon amic Joan Sastre, que projectarà diapositives d’unes travessies de Sa Fosca de l’any 1979.

Dia 27 de març, en Francesc Rotger m’entrevistarà per al seu programa de ràdio sobre literatura a l’emissora local Ona Mediterrània.

Dies 24 i 25 de març participaré al Festival de Literatura Infantil y Juvenil organitzat per l’Institut d’Estudis Baleàrics, la Fundación Santillana, la Fundación Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, la Cátedra Vargas Llosa, y Santillana. Els actes es faran al Trui Teatre. Penjaré el programa al seu moment. Els altres autors i/o artistes convidats són: Ernesto Rodríguez Abad, Gabriel Janer, Iolanda Bonet, Jordi Sierra i Fabra, Ponç Pons, Joan Manuel Gisbert, Jaume Tugores, María Isabel Molina, Miquel Arguimbau, Muñecos Animados i Toni Gomila. I un equip de boníssims il.lustradors i il.lustradores que treballen a les Illes: Àlex Fito, Flavia Gargiulo, Irene Gayà, Gerard Armengol, Max, Pere Joan, Nívola Uyà… És tota una novetat. Podeu veure el programa aquí.

Dia 20 de març, a les 19 hores, presentaré el nou llibre de Jaume Benavente titulat Nocturn de Portbou. L’acte serà a la llibreria Embat, que ja fa 40 anys que té les portes obertes al públic. El programa d’actes de la llibreria per a aquest mes el trobareu aquí: Actes_març (2)pdf

Dia 11 de març impartiré una conferència al CEIP Sant Bartomeu d’Alaró, a les 17 hores. Em convida l’associació de mares i pares. Parlarem de com m’he fet com a escriptor, des de les lectures i des de l’experiència.

Dia 27 de febrer, en el marc del VI cicle de Cinema de Muntanya, impartiré una conferència del mateix tema -llibres i pel.lícules de muntanya i caminades- al Club Diario de Mallorca. La titularé: Muntanyes a casa: excursió per la literatura i el cinema de muntanya. Podeu veure el programa aquí.

Dia 16 de febrer, a les 19,30 hores. Presentació del meu nou llibre Sa Fosca, Mite i memòria a la llibreria Drac Màgic de Palma (al cantó de Jeroni Antich i plaça dels Patins). És un breu assaig i una memòria d’un excursionista que, al seu moment, va fer la travessia del mític torrent de la Serra de Tramuntana. L’any 1973, en concret. Hi aporto curiositats, novetats i anècdotes que interessaran els afeccionats a l’esport de muntanya. Aquesta és la portada. En la fotografia (feta per Don Murray), la cordada Pere González-Tolo Valls, probablement l’any 1980.

Dia 13 de febrer, a les 19,30 hores: conferència sobre llibres i cinema de muntanya a Esporles, convidat pel grup Ermassets. La titularé, en aquesta ocasió: Muntayes de butaca. L’acte serà a les 19,30 a Sa Fàbrica (crec). Aprofitaré per presentar-hi, allà, el meu nou llibre, titulat Sa Fosca, mite i memòria, elaborat des d’alguns records de la meva afecció a la muntanya. Dia 28 de gener de 2015 (que tengueu un bon any!) tornaré a l’IES Juníper Serra, convidat per la professora Maria Antònia Colom. Parlaré de la importància de la lectura i de la Literatura als alumnes de primer de Batxillerat.

Dia 16 de desembre, dimarts, visitaré durant el matí l’IES de Sineu per parlar amb els alumnes de Segon d’ESO. Llegeixen, si no vaig errat, El camí del far, cosa que els agraesc moltíssim. M’hi convida en Miquel Grimalt, professor del departament de Llengua i Literatura Catalana.

Dia 4 de desembre, dijous, a les 16 hores, parlaré als pares i mares del col.legi La Immaculada de Palma de les lectures infantils i juvenils que ells i elles podrien llegir si volen ser uns “súperpares” i unes “súpermares”. Així les podran aconsellar als seus fills. M’hi convida Marta Ferrer, una de les responsables de l’associació de mares i pares del centre. Hi assistiran professors, també. Gràcies.

Dia 12 de novembre, dimecres, col.loqui a les 14 hores amb alumnes de segon de Batxillerat de l’IES Juníper Serra sobre la necessitat de llegir literatura, i els avantatges i els inconvenients (si n’hi ha) de fer-ho. M’hi ha convidat Maria Antònia Nicolau, cap d’estudis del centre. Gràcies per la invitació.

Dia 24 d’octubre, en el marc del Còmic Nostrum, participació a la trobada d’Apunts Urbans, per dibuixar recons de Ciutat. Podeu veure els resultats, aquí. No val riure.

Avui, 24 d’octubre, a les 20 hores participaré al programa Àgora, a la ràdio Ona Mediterrània, dirigit per Miquel Àngel Ballester. Em diu que parlarem de literatura i naturalesa. Els dos hem estat membres actius del GOB, cadascú a la seva època i amb les seves funcions. Si la intervenció arriba a estar disponible en xarxa, la penjaré aquí.

El Col.legi Oficial de Pedagogia i Psicopedagogia de les Illes Balears ha tengut l’amabilitat d’incloure algunes conferències meves en la seva ampla oferta d’activitats gratuïtes adreçades a associacions de mares i pares (Amipas) de Balears, per al curs 2014-2015. Esperem que tenguin acceptació, i que siguin interessants i útils per als interessos de les associacions que les sol.licitin.

Alumnes del segon curs de l’ESO de l’institut Josep Font i Trias d’Esporles llegiran la meva novel.la d’aventures Les verges del sol, durant el curs 2014-2015. Guiarà la lectura el bon amic, i millor professor, Ramon Díaz. Gràcies! Espero amb ganes l’hora de començar la feina d’acompanyar-los en la lectura.

Dia 9 d’octubre, participació en la taula rodona “El poder civilizador de la lectura” del Festival Iberoamericano de Literatura Infantil y Juvenil, Casa de América, Madrid 8-9 octubre 2014, convocat per la Fundación Santillana, Casa América, Fundación Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes y Cátedra Vargas Llosa. A l’enllaç hi teniu el programa, informació sobre els participants, les entitats organitzadores, els objectius, etc. A la taula: Jordi Sierra i Fabra (i les seves fundacions), un representant de la Biblioteca Eugenio Trias, Carmen Barvo (Fundalectura, Colombia), María José González ( Fundación Había una vez, Xile), Montse Ganges (projecte Mira Mira), i jo mateix. Altres escriptors que hi participaran són: Joan Manuel Gisbert, María Isabel Molina, Antonio Ventura, Gabriel Janer, Sergio Kern, Alma Flor Ada, Fernando Lalana… Hi haurà també Pedro Cerrillo, Santiago Yubero, Victòria Fernández de CLIJ, el professor García Padrino, Ramon F. Llorens de la UA i Victòria Sotomayor de la UAM. En resum: un bon festival! Aquí, les fotografies de l’esdeveniment.

Dia 13 de juny, a la Biblioteca de Can Torró d’Alcúdia, entrega del premi Guillem Cifre de Colonya. A les 20 hores.

Dia 1 de juny, intervenció al programa de ràdio Fita a Fita d’en Joan Carles Palos, dins A vivir que son dos días dels migdies de la SER. La conductora i presentadora: na Marga Vives.

Després d’un parèntesi, reprenc les activitats: torno a formar part del jurat de l’edició d’enguany del premi Guillem Cifre de Colonya, la XXXIII, amb Anna Pérez, David Monserrat i Ramon Díaz. Em fa una gran il.lusió poder llegir els onze originals que s’hi presenten. L’entrega del premi serà dia 13 de juny a la biblioteca de Can Torró, d’Alcúdia. Bona sort!

Dia 2 d’abril participaré en una taula rodona a la Llibreria Lluna de Palma, en ocasió del Dia del Llibre Infantil i Juvenil. El tema de debat serà: Té edat la literatura? Hi haurà Pere Morey, Carme Roca, Nanda Ramon…

Els dies 19 de març, 3 d’abril i 9 d’abril impartiré un breu curset d’escriptura creativa a les biblioteques públiques de Son Ferriol, Son Sardina i Coll d’en Rabassa.

Març de 2014. L’editorial Anaya em comana la revisió de les guies Total d’Eivissa i Formentera, de Menorca i de Mallorca, els textos de les quals vaig escriure fa anys i he revisat i actualitzat en diferents ocasions.

Març de 2014. Van sortint informacions a la pàgina del projecte Conectando Lecturas. Aquí teniu unes fotografies de la meva visita al col.legi Llorenç Riber de Campanet (Mallorca) i al col.legi Ponte dos Brozos (Galícia).

Dia 20 de febrer, visita a l’IES Josep Maria Llompart, on els alumnes de 4rt d’ESO han llegit L’enigma Altai.

Dia 14 de febrer, l’Escola Pia de Gandia penja al seu lloc web la següent notícia (un curs de Primària ha llegit El camí del far durant el curs): Miquel Rayó, un autor emocionat pels seus lectors de Tercer Cicle.

Dia 13 de febrer, visita al Col.legi Llorenç Riber de Campanet, amb el programa Conectando lecturas. S’hi llegeix El cementiri del capità Nemo.

Dies 4 i 6 de febrer de 2014: impartiré 3 sessions sobre “Orientació i transició a la Universitat” al Màster de Formació del Professorat, a la UIB. Vaig fer la primera el passat dia 26 de gener.

Dia 31 de gener de 2014: participació en la gravació d’un programa de la sèrie d’excursions Tira Tira, d’IB3 televisió. Ascendírem el morro d’Almallutx, per invitació de la productora Miraprim, amb en Vicenç Sastre (que no surt a les imatges) i en Joan Rabassa, vell conegut. El podeu veure clicant aquí.

Dia 31 de gener de 2014, divendres, repetiré la conferència Dels llibres al cim al local del GEM, del carrer dels Horts, a les 20 hores.

Dia 29 de gener de 2014: visita a l’IES Sineu, per parlar amb dos grups de tercer d’ESO que han llegit L’enigma Altai.

Dia 17 de desembre, i dins el programa Conectando lecturas de FETE-UGT, seré a l’escola CEIP Ponte dos Brozos d’Arteixo (A Coruña) on llegeixen El cementiri del capità Nemo (em sembla). Ho sabré dimarts! Hi he de fer dues sessions.

Amb els autors i autora Ana Cristina Herreros, Gustavo Martín Garzo, Xabier Puente DoCampo, Ernesto Rodríguez Abad i Jordi Sierra i Fabra, participaré aquest curs 2013-2014 en un projecte de clubs de lectura escolars que organitza n’Elvira Novell. Hi haurà accions presencials i accions virtuals. Quan l’assumpte es concreti, ampliaré la informació. De moment sé que he de visitar dues escoles: la de Campanet (després de Nadal) i la d’Arteixo, a Galícia (abans de Nadal). En aquestes escoles llegiran bé El cementiri del capità NemoEl camí del far. Potser hi haurà encara alguna variació. Ho explicaré tot millor quan tengui la documentació del programa. No cal dir que m’agrada molt poder formar part d’aquesta selecció.

El blog sobre la lectura de L’enigma Altai a l’IES de Sineu durant el curs present ja està ben animat a la fi. Comprovau-ho, si voleu.

Dia 21 de novembre estic convidat a la biblioteca municipal de Son Ferriol per impartir-hi a les 20 hores una conferència sobre lectures de muntanyes. La titularem Dels llibres al cim. Em fa ganes, ja que aquest és un dels meus temes preferits. Esperem que hi vengui gent!

Dia 11 de novembre, en Pere Santandreu, professor de la matèria Literatura catalana per a Educació Infantil, em convida a una trobada amb els seus alumnes de 4rt de Magisteri-Educació Infantil. L’acte es desenvoluparà entre les 11 i les 13 hores, a l’aula 7 de l’edifici Guillem Cifre de Colonya.

Dies 19 i 20 d’octubre assistiré al Vè Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalanes convocat per l’AELC (Associació d’escriptors en llengua catalana), on participaré a la taula redona (dia 20, a les 17 hores aprox.) sobre “La narració històrica i l’ensenyament: lectura i curriculum”, moderada per Xavier Blanch. Acompanyaré els autors Jordi Cortés, Silvestre Vilaplana i la professora Lorena Jiménez.

Dia 16 d’octubre, dimecres, estic convidat a parlar a pares i mares d’alumnes de primer d’ESO a l’IES Ses Estacions, que dirigeix María José Bennássar, i el títol de la meva intervenció serà: “A relaxing cup of... curiositat“. Serà a les 19,30 hores.

Dia 14 d’octubre, dilluns, i amb en Joan Sastre, en Vicenç Sastre i en Sebastià Torrens, ens trobarem al refugi Pont Romà, del GR 221, amb els participants del Màster d’Estudis Territorials i de la Població de la Universitat Autònoma de Barcelona, per invitació d’Oriol Nel.lo i Jaume Mateu. Imagino que parlarem del turisme cultural a la Serra. El títol que consta en el programa és: El turisme cultural a la Serra de Tramuntana a través del GR 221. La invitació ens arriba per ser els autors de la guia GR221. Serra de Tramuntana. Ruta de Pedra en sec, editada per Triangle. Serà a les 19 hores.

Ja tenc les dates per a les meves sessions al Màster de Formació del Professorat de la UIB, d’aquest curs 2013-2014. Seran els dies 27 de gener, i 4 i 6 de febrer del 2014. Agraesc al seu coordinador, el Dr. Joan Frau, que em torni a donar l’oportunitat de participar-hi. Parlaré als alumnes, futurs professors de Secundària, de l’orientació i la transició a la Universitat per a alumnat de Secundària.

Em comuniquen Antònia Ordinas i Antònia Gelabert, de l’IES Josep Maria Llompart, que els seus alumnes de 4rt d’ESO llegiran també durant el curs 2013-2014 la novel.la L’enigma Altai. Aquestes lectures sempre em causen una gran satisfacció. I m’agrada molt, quan els al.lots i al.lotes acaben la seva feina lectora, visitar-los com escriptor per parlar de com és el llibre, de com l’he escrit, i indagar el que en pensen. Sembla ser que les meves conferències del passat mes d’abril varen agradar. Aleshores, aquests alumnes cursaven 3r d’ESO.

L’Associació d’Amics de s’Arxiduc em convida a fer una conferència sobre Llorenç Riber, en un cicle que pretén parlar d’altres personalitats rellevants del panorama històric o cultural de l’illa en els segles XIX i XX. Us n’informaré quan l’assumpte es concreti més: títol i data, primer trimestre de 2014. Serà la tercera conferència que els dec. La primera parlà de les relacions entre Jules Verne i s’Arxiduc. La segona, de la condició de “mallorquinitat” de s’Arxiduc.

Aquest curs 2013-2014 -que ha començat tan embolicadament- els alumnes de tercer d’ESO de l’IES de Sineu faran l’”experiment” de llegir L’enigma Altai. M’he compromès, i és un plaer, a ajudar-los a seguir la lectura, i a visitar-los per comentar el llibre al final del curs o quan correspongui. I els seus professors i professores, ben animats, ja han iniciat un blog perquè tots, professorat, alumnat i jo mateix, compartim les idees que la lectura ens suggeresqui. Moltíssimes gràcies!

Dia 20 d’octubre, en el marc del Vè Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalanes convocat per l’AELC (Associació d’escriptors en llengua catalana), participaré a la taula redona sobre “La narració històrica i l’ensenyament: lectura i curriculum”, moderada per Xavier Blanch. Acompanyaré els autors Jordi Cortés, Silvestre Vilaplana i la professora Lorena Jiménez.

Dia 21 de juny, més representacions! Un conte d’àngels i dimonis al teatre Municipal de Muro, per part dels alumnes de primer i de segon d’ESO de l’IES Albuhaira de Muro, en sessió de matí.

Dia 19 de juny, representació (en sessió de matí, per als alumnes del centre, i en sessió de tarda, per a les famílies) d’Un conte d’àngels i dimonis al teatre Sa Màniga de Cala Millor, per part dels alumnes del col.legi Guillem Galmés de Sant Llorenç.

Dia 14 de juny: acte d’entrega dels premi de narrativa per a infants Guillem Cifre de Colonya a Manacor. Com cada any, sóc membre del jurat.

Dia 5 de maig, a les 10 hores, en el marc del festival internacional del conte Contesporles, impartiré a la sala d’actes de Sa Fàbrica d’Esporles la conferència D’escoltar a escriure: contes ran d’una post de planxar. A continuació, participaré en una taula rodona amb Gonzalo Moure i Xabier DoCampo. Moderarà l’escriptor Gabriel Janer Manila. Les conferències i la taula rodona són l’oferta formativa del festival per a docents i persones interessades, com se sol dir.

Dia 26 d’abril, vaig visitar el CEIP Joan Miró de Palma. Els alumnes de segon i cinquè han llegit el meu conte Balena, i em convidaren a parlar-ne. Beníssim! Vaig passar-hi una estona preciosa, molt divertida. Li he dedicat una entrada, la del dia 27 d’abril; si clicau aquí hi anireu.

Dia 25 d’abril visitaré l’IES Josep Maria Llompart de Palma per parlar als alumnes de tercer d’ESO, en ocasió del dia de Sant Jordi, de la meva transició de lector a escriptor. Faré dues sessions. I serà, com sempre, un plaer. Espero que la meva participació sigui útil.

Dia 23 d’abril, en ocasió de la Festa de Sant Jordi i del llibre, participaré en els actes que preparen les biblioteques públiques del municipi de Calvià. M’han convidat a estar unes hores en una paradeta de llibres a la zona de Palma Nova, a l’espera de les visites que hi faran els alumnes de les escoles de la zona.

Dia 21 d’abril seré a la muntanya amb en Joan Carles Palos, per participar en el seu programa de la SER. Parlarem d’excursionisme, de caminar, de la naturalesa de la Serra de Tramuntana… El programa s’emet entre les 12,30 hores i les 13 hores i recull propostes per caminar amb la família per la muntanya de Mallorca, i de vegades per les altres illes balears. Una delícia. No sé si anirem pel pas des Cossi o des Cossis, per la zona de s’Esclop i Galatzó.

Participo aquest mes de març com a membre del jurat al premi Lluna de relats breus que convoca la llibreria Lluna de Palma, una llibreria activa, de barri i que ja és un centre d’animació cultural gràcies a l’empenta de la seva propietària i de le seves col.laboradores. També sóc membre (abril) del jurat del concurs literari del Contesporles, una magnífica iniciativa ciutadana que compta amb moltíssims voluntaris i amb el suport de l’ajuntament d’Esporles. Contesporles és un primer festival internacional del conte desenvolupat a les Balears.

Dia 17 de març es publica al Diario de Mallorca un article meu d’opinió sobre la cultura general i el paper de l’escola, darrerament sempre vituperada. Us poso l’enllaç, per si us pot interessar: Watson i Rasputin: sobre cultura general.

Dia 8 de març de 2013 vaig visitar l’institut Son Pacs per invitació de la professora Marisa Cerdó, una bona amiga. Els seus alumnes de primer d’ESO llegeixen El camí del far. M’agradà molt parlar amb ells. Eren tants que vaig haver de fer tres sessions. Totes varen ser molt interessants.

Dia 5 de febrer de 2013 vaig impartir la conferència La lectura en un món digital dins el cicle Realitat i Educació, organitzat pel CEP d’Inca.

Els dies 8, 10, 15 i 16 de gener de 2013 impartiré una sessió sobre Orientació i Transició a la Universitat en el Màster de Formació del Professorat de la UIB, a Mallorca. Em plaurà fer-ho. Espero que la informació que pugui oferir sigui útil als futurs docents.

Dia 5 d’octubre, a les 18 hores, m’han convidat a impartir una conferència a Sa Riera (UIB) com a lliçó inaugural del curs d’Expert Universitari en Llenguatge Oral i Escrit en l’Educació Infantil i el Primer Cicle de Primària: Parlar, Llegir, Escriure i Imaginar a la Primera Infància, dirigit pel Dr. Ramon Bassa, bon amic, mestre, professor universitari i entès en didàctica de la llengua i en literatura per a infants i joves. He titulat pomposament la xerrada així: “De llegir llibres a escriure’n: entre pops i rugits“.

Dia 25 de maig de 2012 vaig fer una trobada molt entretinguda amb alumnes de tercer de primària del Col.legi CIDE, amb motiu d’un projecte de foment de la lectura i l’escriptura, i de treball cooperatiu amb les famílies, animat per Laura Rigo.

Dia 25 d’abril de 2012, a Mata de Jonc: una conferència sobre els llibres que m’han fet lector i, tal vegada, escriptor. La vaig titular Els primers llibres d’una vida.

Dia 2 d’abril de 2012 vaig participar en un taula rodona sobre la literatura infantil i juvenil actual (amb Antònia Vicenç, Ramon Bassa i Caterina Valriu) en el marc de les jornades Contes del bres a la lluna, organitzades per la Llibreria Lluna de Palma.

El gener de 2012 va sortir a la revista Quercus un breu article meu titulat De piedras, plantas, ojos y golondrinas.

Els mesos de novembre i desembre de 2011 vaig participar a les III Jornades de Biblioteques Escolars de les Illes Balears, amb una conferència titulada Aprendre a volar per no perdre’ns en els niguls. Vaig impartir-la a Mallorca, a Menorca i a Eivissa.

El 21 de gener de 2011, a l’Institut de les Ciències de l’Educació, vaig participar a un postgrau sobre lectura amb Sofregit amb llibres, escoles, mestres, biblioteques, lectures, memòries i altres herbes.

El desembre de 2010 vaig participar al curs Construyendo la identidad: palabras y sonidos, dins el Festival internacional del cuento de Los Silos (Tenerife).

El 27 de novembre de 2010, a Campanet, vaig parlar de l’Arxiduc Lluís Salvador per invitació de l’Associació d’Amics de l’Arxiduc. La conferència (disponible en pdf a l’enllaç senyalat amb el títol) es titulava: Argumentum ornitologicum o Demostració o refutació de la mallorquinitat, si més no literària, de s’Arxiduc.

El setembre de 2010, a Cort, en ocasió del 75è aniversari de la biblioteca municipal de Palma: Blues dels pirates a Cort amb Tintin, triangulacions africanes i e-books.

Aquest mateix setembre, Gretel va penjar aquest text meu titulat Que no és poco per als seus alumnes i visitants (Máster en libros y literatura para niños y jóvenes).

El dia 5 de juny de 2010 es va sembrar una olivera al Bosc dels llibres de Parets del Vallès (una iniciativa de la biblioteca infantil Can Butjosa) dedicada al meu llibre El camí del far. Un gran honor.

El 25 de març de 2010 vaig parlar De les valls secretes amb dinosaures als lectors electrònics, passant pels llibres antics i d’ocasió i per la voracitat analfabeta dels tèrmits al pregó de la V Fira del llibre vell i d’ocasió als jardins de la Misericòrdia de Palma, per invitació del Consell de Mallorca.

A finals de gener de 2010 vaig participar al “Festivalito” adreçat als infants i els joves dins el marc del Hay Festival, una trobada cultural de gran interès que es celebra a Cartagena de Indias. Una experiència inoblidable!

El 25 de setembre de 2009, el Servei de protecció d’espècies de la Conselleria de Medi Ambient em va convidar a fer l’obertura del Seminari sobre espècies introduïdes i invassores a les Illes Balears, que es va fer al Museu de Ciències Naturals de Sóller (pdf, pàgines 9-11).

Los comentarios están cerrados.